Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark onsdag 26.12.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold vest i regionen. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Kraftig vind har flyttet tilgjengelig løs snø inn i leområder. Det har dannet seg ferske fokksnøflak i terrengformasjoner som ligger i le for vest og nordvest. Temperaturstigning har svekket bindingene i snøen. Det vil være lett å løse ut skred, særlig der flakene ligger på lag av rim i høyden. Vinden minker noe onsdag, men temperaturen stiger. Snødekket ventes å stabilisere seg noe i lavere områder, men i høyfjellet vil det ta mer tid. Det er mest snø i terrenget vest i regionen rundt Bykle og Haukelifjellet. Her kan flakene bli til dels store og skredfaren vurderes til 3-betydelig. Mot Rauland og øst for det vil skredfaren være lavere. Her er det mindre snø i terrenget og større flak er lite utbredt. Men husk at også små skred kan være farlig i svært bratt terreng eller nær terrengfeller.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 25. desember 2018

Det er kommet 3-5 cm nysnø i Bykle og Haukelifjell siden i går. Det har blåst vestlig kuling, en periode varmegader opp til rundt 1000 moh. Snøoverflaten er vindpåvirket med harde fokksnøflak, det er rapporert om mye snøfokk siste døgn. Mest fersk fokksnø ligger nå i østvendte fjellsider. Stedvis finnes det også en del løs snø som kan flyttes av vind. I skogen er snøen i mindre grad vindpåvirket. Det er fortsatt mindre snø enn normalt for årstiden.

Det ligger et nedsnødd rimlag i snødekket. Utbredelsen er usikker, men det finnes trolig i høyden over 900-1000 moh. Overflaterim dannet søndag og natt til mandag antas å ha blitt ødelagt av vinden mange steder. Men i noen østvendte leheng kan rimlaget ha blitt dekket av fokksnø.

Ved Haukeliseter (990 moh) har det blåst vest til nordvest liten til stiv kuling siste døgnet, og temperaturen tirsdag nådde opp i 0.5 grader.

Fjellvær

Tirsdag 25. desember 2018

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra nordvest. -5 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest vind først på dagen.

Onsdag 26. desember 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -2 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Av og til nordvest liten kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS