Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark mandag 15.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet på grunn av uvær med mye snø og vind som vil føre til ustabile fokksnøflak i leområder. Det finnes stedvis svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Mye nedbør og kraftig vind vil legge opp nye flak av ustabil snø. Med vind fra SØ er nordvestvendte leområder spesielt utsatt, men vær obs på lokale forskjeller i vindretning og at fokksnø kan lastes sideveis inn i andre leområder. I ekstra skjermede formasjoner og i skogen kan nysnøen legge seg på lag av overflaterim. i høyfjellet kan den nye snøen også legge seg på glatt og hard snøoverflate fra tidligere i uken.

Med såpass mye nedbør og vind vil sikten reduseres drastisk og det vil være vanskelig å navigere i terrenget. Vær ekstra obs på hvor du beveger deg i forhold til skredterrenget rundt deg. Pålagring av snø på veldefinerte skavler vil også øke risikoen for skavlbrudd i nordvendte leområder.

Lengre ned i snødekket har vi svake lag av kantkorn, med de er generelt vanskelig å påvirke.

Skredfaren vurderes til 3 - betydelig i stort sett hele varslingsregionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. januar 2018

Snøoverflaten er vindpakket og hard i alle himmelretninger. På toppene er det generelt avblåst, mens det er mye snø i nord- og østvendte leheng. Under skoggrensen har ikke vinden fått tak, og der er snøen løs.

Det finnes lag av kantkorn over skarelag under fokksnøen. Det er stort sett vanskelig å påvirke dette laget, men det er mulig der snødekket er tynt.

Under fokksnøen har det vært et nedføyket lag med nysnø. Noen steder har dette laget utviklet seg til kantkorn, mens andre steder har nysnøen bundet seg godt sammen slik at dette laget ikke lenger er problematisk. Stabilitetstester har vist at brudd i dette laget har liten evne til bruddforplantning og gir et ujevnt brudd.






Siden mandag er det ikke observert skredaktivitet.

Natt til søndag dreide vinden og søndag formidag blåser det bris fra S på samtlige målestasjoner i regionen. Det er minusgrader og kaldt vær.

Fjellvær

Søndag 14. januar 2018

1-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -12 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 15. januar 2018

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørøst. -10 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet. Snøgrensen øker til ca. 200 moh. om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS