Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk og våt snø. Det finst vedvarande svake lag, men de er lite utbredt eller vanskelig å påvirke.

Skredfarevurdering

Tirsdag starter kjøligere men fortsetter med relativt milde temperaturer utover dagen som kan svekke snødekket noe. I bratte heng under mildværsgrensa vil det fortsatt kunne være mulig å løse ut våte løssnøskred.

Fokksnø fra helgen vil i all hovedsak ha stabilisert seg, men i enkelte heng høyt til fjells der overflatekant/rim har blitt begravd under fokksnø vil det fortsatt være mulig å løse ut skred. Det har tidligere vært observert et svakt lag av kantkorn lenger ned i snødekket, men det virker for øyeblikket lite aktivt. Unntaket er muligens områder høyt til fjells med tynt snødekke. Skred på dette laget kan potensielt bli store.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 10. mai 2021

Det kom rundt 5 -10 cm nysnø over 200-300 moh fredag og lørdag. Søndag varmet solen godt i sørvendte og østvendte heng og fuktet snødekket opp til ca 600 moh. Over 500moh var det mer vinterlig med fokksnøflak av varierende hardhet.

I enkelte heng finnes det sannsynligvis nedføyket overflatekant/rim etter helgens snøfall.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn lenger ned i snødekket, men det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget.

I tillegg finnes det vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Det er observert flere våte løssnøskred søndag ved Bergsfjord.

Fjellvær

Mandag 10. mai 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om kvelden. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk

Tirsdag 11. mai 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS