Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 08.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til bratte områder med fokksnø. Fjernutløsning og naturlig utløste skred er mulig.

Skredfarevurdering

Det ventes fortsatt snøbyger og vind fra omkring nord, så det vil pålagres mer fokksnø i de samme lehengene som har fått mye snø den siste uka. Dette vil opprettholde den ustabile situasjonen der det stedvis er lett å løse ut skred. I leområder med mye snø antas det at evt skred kan bli store.

Det er et komplekst snødekke med vedvarende svake lag, og med stor variasjon i tykkelse og hardhet på overliggende snø. Dette fører til at det er vanskelig å gjøre vurderinger av skredfaren, da det er vanskelig å vite hvor det er lett å påvirke det svake laget.
Fjernutløsning av skred er mulig og enkelte naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 7. februar 2021

Det har vært snøbyger og vind fra nord den siste uka, med store lokale variasjoner i nysnømengde. Flere steder er nysnøen flyttet på av vinden og det er dannet ferske fokksnøflak. I Langfjorden er det observert svært mye løs snø i skogen.

Før siste ukes snøfall var det gamle snødekket for det meste vindherjet og bærende, og bestod jevnt over av harde fokksnøflak, men noen steder bestod det av ru, bristende skare med et lag av kantkorn under.

Skarelaget og det underliggende kantkornlaget finnes hovedsakelig i høydenivået 200-700 moh. Noen steder ligger det harde fokksnøflak over, slik at det er vanskelig å påvirke det svake laget.

Onsdag ble det fjernutløst et middels stort flakskred i brattheng ved Leirbotnvatn nord for Alta. Lørdag gikk det et middels stort naturlig utløst skred ved Høgfjellet i Langfjorden.

Lørdag ble det også observert noen svake drønn og ferske sprekker i snødekket fra skoggrensa opp til ca 500 moh på Storfjellet i Langfjorden.

Fjellvær

Søndag 7. februar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nord. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Mandag 8. februar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nord. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS