Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 25.01.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leheng der det har samla seg fersk fokksnø de siste dagene. Vekslende vind de siste dagene har dannet fokksnøflak i ulike retninger.

Skredfarevurdering

Vind og snø de siste dagene har dannet fokksnøflak i ulike himmelretninger, men det ventes at det er begynner å bli vanskeligere å påvirke fokksnø fra tidligere i uken. I lavere høyder vil fokksnøen ha stabilisert seg raskere på grunn av gunstige temperaturer, mens i høyden hvor det er kaldere kan denne prosessen gå noe saktere. Det er usikre prognoser for nedbør og vind for lørdag, men sent på dagen forventes en del snø og kraftig vind fra NØ, særlig i kyststrøkene.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Dette kan være aktivert i enkelte heng etter økt belastning fra fokksnøen denne uken. Det er ventet at dette laget stort sett er vanskelig å påvirke, men vær obs på fare for fjernutløsning om du ferdes i fjellet.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 24. januar 2020

Denne uka har det kommet påfyll med snø. Mest nord og vest i regionen, rundt Øksfjordhalvøya og øyene i nord. Vind har flyttet og omfordelt snøen som har kommet de siste dagene. Der vinden har fått tak er det avblåst og hard mildværsskare i overflaten.

Kantkorn over/under skarelag ble dannet før jul og eksisterer i hele regionen fortsatt. Nært kysten har mildvær stabilisert dette relativt høyt opp, men observasjoner bekrefter at det finnes på 700 moh. I indre deler av regionen eksisterer laget trolig også lavere i terrenget.

Natt til torsdag ble det observert et middels stort skred i Hammerfest, samt flere mindre skred langs E6 Leirbotnvann - Biggas. Onsdag gikk det et middels stort skred på fv. 8028 mellom Saraby og Kvalsund. Alle naturlig utløste.

Tirsdag til torsdag morgen er det målt tilsammen ca. 35 cm snø i Langfjordbotn og ca. 20 cm ved Hammerfest.

Fjellvær

Fredag 24. januar 2020

2 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i nord.

Lørdag 25. januar 2020

4-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nord, endring til stiv kuling fra nordøst om kvelden. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest vind på kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS