Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 19.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå områder der det ligger fokksnø eller nysnøflak. Fokksnøflaka ligger stedvis på et svakt lag med kantkorn over skare.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak dannet i forrige uke ligger stedvis på kantkorn, og skred kan derfor være lette å løse ut der det finnes fokksnø. Fjernutløsing av denne type skred er også mulig.

En del nysnø to siste døgn i kombinasjon med liten kuling fra NV kan skape nysnøflak eller fokksnøflak i enkelte leheng som vil være lette å løse ut.

I indre strøk av regionen er det fortsatt et kantkornlag ved bakken som kan utgjøre et skredproblem der overliggende snø er tynn og myk.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 18. desember 2019

Vind fra SØ forrige uke har gitt fokksnøflak over skoggrensa, som ligger på ruglete skare med smelteriller opptil omkring 700 moh. Noen steder er avblåst ned til skaren, men de siste døgns nedbør har fylt på med et tynt lag nysnø mange steder.

Snødekket har i store deler av regionen tidligere vært helt gjennomfukta opptil ca. 500 moh, men i området nær Alta kom det mindre regn under forrige mildvær og der er det bare et tynt skarelag ved snøoverflata.

Derfor er det fremdeles kantkorn ved bakken (i lavlandet) i indre strøk. Under fokksnøflaka har det også danna seg et svakt lag av kantkorn, men det er usikkert om det er like godt utviklet alle steder i regionen.

På det svake kantkornlaget under fokksnøen ble det fjernutløst et middels stort skred i Innerviksdalen på Øksfjordhalvøya lørdag. I samme området var det også mange drønn. Ingen registrerte skred i starten av denne uken.

Fjellvær

Onsdag 18. desember 2019

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra vest. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 19. desember 2019

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS