Snøskredvarsel for Vest-Finnmark onsdag 15.05.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom der det har samlet seg fersk vindtransportert snø. Stigende temperatur utover dagen kan gi noen naturlig utløste våte skred.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

I løpet av de siste dagene har det kommet påfyll av snø i fjellet, i kombinasjon med vind fra vestlig retning har dette dannet fokksnøflak i østlige heng. Disse trenger noe tid på å stabilisere seg og det vil fortsatt være lett for en skiløper å løse ut skred i fokksnøen, særlig i høyden der fokksnøen kan ligge på glatt skare. Utover dagen blir det gradvis stigende temperatur og litt sol, dette vil svekke bindinger i den nye snøen og det kan dermed gå noen våte løssnø- og flakskred.
De siste to dagene har det kommet litt nedbør i regionen. Søndag regnet det til fjelltopphøyde, men på mandag ble det kaldere og det snødde over ca. 600 moh. I lavlandet er snøen våt og smelteomvandlet, mens over ca. 600 moh har det dannet seg ferske fokksnøflak i østlige heng. Under 200 moh er det stort sett barmark.
Dypt i snødekket kan det høyt til fjells, særlig i nordsider, fremdeles være rester av vedvarande svake lag.
Det er ikke registrert skredaktivitet de siste dagene.
2 - 5 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra sørvest., endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen.
-5 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 300 moh om formiddagen.
Skyet.
Mest nedbør i ytre strøk.

For oppdatert værvarsel se yr.no
2 - 4 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra vest.
-5 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Vest-Finnmark / Alta

Snø

14.05.2019 kl. 09:44

16 moh

Bjørnulf@ObsKorps (****)

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S over 800 moh

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 400 moh Regner en del i dag også

Vær

Regn 5 °C 95% skyer

Faretegn

Mye vann i snøen Område: Generelt på fjellet

Snødekke

Ikke snøfokk Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 200 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Våt løssnø Fuktig Litt nysnø ligger ned til 600 moh. Gjennomfuktet snødekke til topps, med forbehold om de høyeste fjella (over 1000 moh). Ingen lagdeling opp til 600 moh. Under 200 moh er det barmark.

Skredaktivitet

14. mai. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Observert fra E6 Alta - Langfjordbotn: Dårlig sikt på toppene. Ingen skredaktivitet fra i dag opp til 600 moh. Mulig 1-2 skred str 2 fra i går, men kan være gamle.

Skredfarevurdering

2 Moderat Regnbyger i dag opp til 600 moh gir vått snødekke og det er mulig å løse ut små til middels store våte løssnøskred i bratt terreng. Høyt i fjellet kan ferske fokksnøflak lett løses ut, og gi skred str 1-2. Faregrad 2 Vind fra V vil flytte på noe snø på de høyeste toppene og platåene, og gi noen ferske fokksnøflak. Overskyet og regn natt til i morgen onsdag gir lite frysing av snødekket, og plussgrader opp til 600-700 moh gir mulighet for å løse ut våte løssnøskred. Varslet faregrad er riktig

ObsID: 194617

Vest-Finnmark / Alta

Snø

14.05.2019 kl. 08:31

0 moh

Bjørnulf@ObsKorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Bjørnulf@ObsKorps Kommentar:  Ø vendt terreng fra Kåfjord opp til 500 moh. Ingen skred fra i går mandag eller i dag

Snødekke

Bart opp til skoggrensa 300-350 moh i Kåfjord SV for Alta.

ObsID: 194591

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org