Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 13.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Mer nedbør og kuling fra vest, vil øke utbredelsen av ferske fokksnøflak. Der det er mest løssnø tilgjengelig og/eller der det kommer mest nysnø, i kombinasjon med kuling, vil skredfaren øke til 3-betydelig.
Der nedbøren kommer som regn kan det gå noen våte løssnøskred.

Vær også litt obs på at temperatursvingninger den siste tiden, kan ha dannet svake lag av rim eller kantkorn høyt i snødekket enkelte steder, som vil kunne gjøre de ferske fokksnøflakene ekstra ustabile.
I deler av regionen kan det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Det er vanskelig å løse ut skred på dette laget, men eventuelle skred kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. april 2019

Fersk fokksnø har lagt seg i øst-vendte leheng i fjellet etter kuling fra V og litt snøbyger de siste dagene. Starten av uka var preget av klarvær og kulde, med soloppvarming i sørvendte heng.
I lavlandet har temperaturene svingt mellom pluss og minus, som har gitt variasjoner mellom hard skare og fuktig mykere snø

Nede i snødekket finnes det mange steder et vedvarende svakt lag med kantkorn over skare dannet etter mildvær 23. februar. Laget har stor utbredelse, men stort sett er det beskyttet av hard overliggende snø. Dette vedvarende svake laget er ikke observert ved Hammerfest.

Torsdag formiddag meldes det om at skispora føyker igjen og at det dannes små flak i overflaten.

Fjellvær

Fredag 12. april 2019

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -6 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Vest stiv kuling på toppene natt til fredag.

Lørdag 13. april 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -6 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med vest stiv kuling i høyfjellet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS