Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 11.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind søndag kan ha dannet ferske fokksnøflak. Vær forsiktig i leområde der det ligger fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Periodevis kraftig vind søndag har trolig flyttet på snøen i terrenget og kan ha dannet fokksnøflak i leheng. Kalde temperaturer gjør at stabilisering av eventuelle ferske fokksnøflak går sakte. Størrelsen på disse flakene er avhengig av hvor mye snø vinden har klart å flytte. Områder som har hatt mindre vind og lo-sider hvor det ikke er fersk, vindtransportert snø, er mindre utsatt. Snøbyger fra sørvest utover kvelden kan gi litt påfyll av snø, men det er ikke ventet at dette gir skredproblem av betydning.

Utbredelsen av kantkornlag er trolig varierende og det er usikkert på om det kan bli nok innblåst fokksnø til at kantkornlag blir aktivt. I Hammerfest er det gamle snødekket observert til å være mer stabilt uten tilstedeværelse av vedvarende svake lag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. februar 2019

Vind av frisk bris styrke søndag, stedvis opp til liten kuling, har jobbet med snøoverflaten mange steder og trolig flyttet på snøen som kom forrige uke. Da kom det 30-40 cm snø i ytre del av regionen, rundt Øksfjord og Sørøya. Forrige helg var det periodevis sterk vind fra sør og sørøst, og snøoverflaten var før snøfallet denne uka vindpåvirket og avblåst i vindutsatt terreng. Lørdag ble det observert drønn i snødekket ved Alteidet, noe som tyder på tilstedeværelse av svake lag.

Det finnes lag med kantkorn i snødekket i deler av regionen, disse er trolig mest utviklet der hvor snødekket har vært tynt.

Lørdag ble det observert flere flakskred str. 2 - 3 i Koppartindgryta ved Alteidet.

Fjellvær

Søndag 10. februar 2019

2-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 11. februar 2019

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Snøbyger i sørvest om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS