Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 10.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning fører til økt skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Skredproblemet er hovedsakelig knyttet til snø som blir vindtransportert i løpet av søndagen. Vindøkning til liten kuling i perioder kan stedvis frakte mye snø inn i leheng. Fersk, innblåst snø vil være lett å løse ut, i få heng kan flakskred også løsne naturlig. Skredfaren vil være lavere i områder med lite vind og ingen fersk, vindtransportert snø. Utbredelsen av kantkornlag er trolig varierende og det er usikkert på om det kan bli nok innblåst fokksnø til at kantkornlag blir aktivt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. februar 2019

Tidligere i uka falt det over 30-40 cm nysnø i ytre del av regionen, rundt Øksfjord og ut på Sørøya. Forrige helg var det periodevis sterk vind fra sør og sørøst, og snøoverflaten var før snøfallet denne uka vindpåvirket og avblåst i vindutsatt terreng.

Det finnes også lag med kantkorn i snødekket, spesielt der hvor snødekket har vært tynt. Frem til nå har det vært lite aktivitet og få faretegn fra kantkornlag.

Det gikk torsdag et skred over vei ved Sandland.

Fjellvær

Lørdag 9. februar 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 10. februar 2019

2-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS