Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 28.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø fra tregrensen og oppover, ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Det ventes rolige vindforhold og kjølig vær. Gamle fokksnøflak ventes stort sett å ha stabilisert seg, men på grunn av den kalde temperaturen tar det lengre tid enn vanlig. Det kan derfor fortsatt være ustabile fokksnøflak i noen utsatte heng, men disse vil trenge stor tilleggsbelastning for å løses ut. Vær derfor varsom i bratte heng, særlig i heng mot NV himmelretning. Faregraden holder seg på 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 27. januar 2019

Nysnøen som kom i løpet av forrige helg og starten av uka har blitt flyttet på av sterk vind fra sørøst torsdag og fredag. Nå er snøoverflaten vindpåvirket og avblåst i vindutsatt terreng, særlig mot S og Ø. Det er blåst ned til mildværsskare på utsatte rygger, og fokksnø av varierende hardhet finnes flere steder. I skogen og i skjermet terreng kan det derimot fortsatt finnes løs snø og godt skiføre.

Fredag ble det observert bruddkant ved Loppa, men skredet er trolig noen dager gammelt. Lørdag ble det observert et middels stort (str. 2) skred i Fruvikdalen ved Øksfjord.

Fjellvær

Søndag 27. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -26 °C til -18 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 28. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -21 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS