Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 14.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Fokksnøen vil gradvis stabiliseres ettersom vinden minket og snøtransporten opphørte lørdagskveld. Under den siste nysnøen som er kommet fram til søndag ligger fortsatt fokksnø som kan være noe ustabil. Vær spesielt oppmerksom rundt skoggrensa og høyere opp i terrenget.

Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, men siden de nå ligger under massive skarelag, vil de være vanskelige å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 13. januar 2019

Snødekket er preget av mye nedbør og kraftig vind den siste tiden. Fredag og lørdag har det vært kraftig vind fra NV. I leområder over tregrensen ligger det mye vindtransportert snø, mens det er avblåst til barmark og gammel mildværskare der vinden har fått tak. Fokksnøen som kom fredag bandt seg godt til det gamle snødekket, og stabilisere seg fort. I helga er det kommet mest nedbør rundt Øksfjordhalvøya.

Det er tidligere observert svake lag av kantkorn og rim i snødekket, men stort sett er de nå dekket av bærende skarelag og vanskelig å påvirke.

Ved Skillefjorden ble det lørdag løst ut et lite flakskred ved sprengning som et ledd i snøskredsikring ved av FV883. Ved Stokkedalen er det observert naturlig utløst str 2 skred.

Omkring Alta og Øksfjordhalvøya har det kommet 20-30 cm nysnø fra fredag kveld til lørdag. Fra lørdag til søndag er det falt ytterligere 20-30 cm på Øksfjordhalvøya, mens resten av regionen har fått betydelig mindre mengder snø.

Fjellvær

Søndag 13. januar 2019

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Mandag 14. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kan hende noen snøbyger på kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS