Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 01.03.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Nord i regionen; størst skredfare på natten og på morgenen torsdag. I vest mot Troms (Øksfjordhalvøya/Langfjordbotn) lokalt økende skredfare gjennom dagen.

Skredfarevurdering

Snøvær kombinert med vind gir stor skredfare utsatte steder i løpet av natten på grunn av ferske, ustabile fokksnøflak, spesielt på Sørøya, Seiland, Stjernøya og Hammerfest.
Det ventes at snødekket stabiliseres noe etter at snøværet og snøtransporten gir seg på formiddagen, naturlige utløste snøskred vil da være mindre sannsynlig. Øksfjordhalvøya kan derimot få lokalt mye nedbør også i løpet av dagen torsdag, dermed vil skredfaren være økende der. Nedbørsprognosene er noe usikre og det er derfor litt usikkert hvilke områder som blir mest utsatt. Vær obs på at vinden kan dreie og utsatt himmelretning kan endre seg i løpet av dagen. I indre deler av regionen er det svake lag i det gamle snødekket. Det kan være vanskelig å si hvorvidt vedvarende svake lagene av rim, kantkorn og begerkrystaller vil tåle den økte belastningen av snøen, men det utelukkes ikke at det kan gå skred på disse lagene, spesielt ved mye snøtransport inn i leheng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. februar 2018

Snødekket i lavere høyder vil være fuktet av mildværet onsdag, mens det har lagt seg nysnø/fokksnø i overflaten i høyden. Nord i regionen er det gamle snødekket preget av mye hard skare og is.

Både ved Alteidet og Leirbotn er det gjort observasjoner av svakt lag av nedføyket rim høyt i snødekket. Det eldre snødekket har også flere svake lag etter en lang periode med kaldt og klart vær, spesielt innover i regionen. Blant annet finnes det et tynt skarelag høyt i snødekket med svakt lag under, som nå er nedsnødd av pågående vær. Skarelaget ble dannet under mildværet uke 6 og går stedvis til topps.

Fjellvær

Onsdag 28. februar 2018

10 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 1. mars 2018

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbørsmengdene er usikre. Regionen ligger nærme ett værskille, og det er små marginer.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS