Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 27.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Frisk bris er nok til at løssnø på bakken kan bli flyttet på. Med dagens vind fra sør kan det forekomme litt vindtransport og dannelse av ferske fokksnøflak i lesider. Disse kan være ustabile mens snøtransporten pågår.

Om sola titter fram, så kan det resultere i noen mindre våte skred i svært bratt terreng som vender mot sola.

Fokksnøen som ligger i østvendte heng fra tidligere i uka er å anse som relativt stabile, men husk på at stabiliseringen går litt saktere rundt de høyeste toppene, så ha det i bakhodet ved turplanlegging.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. mars 2021

Fredag ligger det 5-20 cm løs fin snø i store deler av fjellet, men kan være litt vindpåvirket over 600 moh. Terreng over 700 moh har ikke vært utsatt for mildværet tidligere i uka, så her består det gamle snødekket av fokksnø av forskjellig hardhet, de største ansamlingene er å finne i østvendte heng. Under 700 moh har det vært av og på med mildvær, så det gamle snødekket varierer mellom skare og fokksnø.

Høyt til fjells finnes det fortsatt flere vedvarende svake lag av kantkorn, men mange steder ligger disse nå beskyttet under kompakte skarelag og virker svært vanskelige å påvirke.

Det er observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø, men dette har ikke utviklet seg til et skredproblem ennå.

Et str 2 skred som er antatt gått på torsdag er observert på Ringvassøya i en leside for været tidligere i uka. Fredag var det et personutløst skred i bratt renneformasjon fra Breitind i Grøtfjord på Kvaløya.

Mye vind under mildværet har gjort at fokksnøen fra dagene i forveien i hovedsak ligger i sørøst-, øst- til nordøstvendt terreng under 5-20 cm finfin løssnø. Fredag formiddag er det pent vær og sol i Tromsø. Det rapporteres om litt snøtransport på de høyeste toppene rundt Tromsø.

Fjellvær

Fredag 26. mars 2021

Oppholdsvær. Bris fra sør. -12 °C til 1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 27. mars 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -4 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS