Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 21.05.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå soleksponert bratt terreng. Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Temperaturstigning og solinnstråling gjør at faren for naturlig utløste våte løssnøskred øker. Siden det er sol store deler av døgnet vil dette kunne gjelde de fleste himmelretninger. Vær oppmerksom på at det vil være lett for en skiløper å løse ut små våte skred også i skogen når snødekket er blitt vått.

Noen store skred er observert den siste uka, noe som tyder på at det kan være mulig å påvirke vedvarende svake lag i snødekket enkelte steder, men utbredelsen av dette er usikker. Vær oppmerksom på muligheten for å utløse store skred, særlig i nordvendt terreng eller høyt til fjells.

Vær varsom rundt skavler og evt. glidesprekker. Husk at skavler også kan løsne naturlig og løse ut større skred i terrenget under.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. mai 2020

Snøoverflaten er preget av fokksnø av varierende hardhet etter uvær forrige fredag, særlig i leheng mot nord og øst er det mye innblåst snø.
Solinnstråling påvirker snødekket mange steder i solvendte sider, mens nattfrost fører til gjenfrysing om natten. Høyt til fjells, særlig i nordvendte sider, er snøen fortsatt tørr.

Det er enkelte steder observert kantkorn over skarelag under fokksnøen fra den siste uka, men utbredelsen av dette er usikker. Antageligvis kan det finnes i alle himmelretninger høyt til fjells, mens lavere er det nok helst til stede i nordvendt terreng.

Tirsdag ble det observert ti store naturlig utløste skred ved Durmålstind. De siste dagene er det også observert flere små, våte løssnøskred i regionen.

Det er mer snø enn normalt i regionen og det finnes mange store skavler og glidesprekker.

Fjellvær

Onsdag 20. mai 2020

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -4 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Nattefrost mange steder.

Torsdag 21. mai 2020

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Nattefrost mange steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS