Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 22.03.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk fokksnø i høyden. Stigende temperatur fører til midlertidig svekkelse av snødekket.

Skredfarevurdering

Direkte ufyselig vær i fjellet med mye vind og enkelte byger. I høyden der snøen ikke er påvirket av mildværet vil alt som likner på løssnø flyttes på av vinden og danne fokksnøflak. Fokksnøflakene vil i utgangspunktet være mest fremtredene i le for vinden, men med såpass sterk vind, så kan også andre himmelretninger samle fokksnø. Naturlige skred kan ikke utelukkes.

Ytterligere litt stigning i temperaturen vil svekke ferske fokksnøflak og gjør de lettere å løse ut.

Vær oppmerksom på at det finnes et kantkornlag i snødekket som kan bli påvirket av temperaturstigning og pålagring av fokksnø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 21. mars 2020

Fredag ligger det 20 cm finfin løssnø i fjellene rundt Tromsø, lørdag formiddag rapporteres det om sørvest vind som begynner å flytte på snøen høyt til fjells. Under fredagens nysnø er det fokksnø av varierende karakter, alt fra myk fokksnø til hard og bærende skare i fjellet etter kraftig vind fra nordvest natt til torsdag.

Tidlig i forrige uke var det mildvær og det dannet seg et porøst skarelag høyt i snødekket opp til ca. 600 moh.

Mulig kantkornlag under utvikling under mildværskaren fra tidlig i forrige uke. Det er rapportert solide drønn forrige helg i Finnvikdalen, men ikke noe ny aktivitet i laget på tross av ganske mye vær denne uka. Det finnes også svake lag av kantkorn nede i snødekket, men disse ligger stort sett dypt og er vanskelige å påvirke.

Fredag ble det observert flere størrelse 1 skred i siste løssnøen rundt om i regionen. Torsdag rapporteres det om skredaktivitet i Grøtfjorden. Torsdag melder SVV at de skyter ut mindre skred med Daisybell der det har samlet seg mye snø.

Lørdag rapporteres det om sprekker rundt skiene i fersk fokksnø og økende vind utover formiddagen.

Fjellvær

Lørdag 21. mars 2020

8-12 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Søndag 22. mars 2020

5-8 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -5 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS