Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 27.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Unngå leområder og andre terrengformasjoner som samler snø pga vinden.

Skredfarevurdering

Store mengder nysnø fra de siste dagene trenger tid på å stabiliserer seg og kan fortsatt være lett å løse ut. Ute på kysten kan det også komme mer nysnø. Perioder med kraftig vind vil flytte snø inn i leområder og føre til ustabile fokksnøflak. Enkelte store naturlig utløste skred kan ikke utelukkes.

Vær også observant på drønn og oppsprekking, dette kan indikere vedvarende svakt lag av kantkorn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 26. februar 2020

I starten av uka har det kommet store mengder nysnø i regionen, og mye mer er ventet utover onsdag. Tirsdag lå snøen stort sett ubunden, men onsdag har det begynt å blåse og det dannes fokksnøflak.

Det er generelt et tykt snødekke i regionen med flere skarelag. Det finnes også svake lag av kantkorn nede i snødekket, men disse ligger dypt og er vanskelig å påvirke. Skred på Buren på tirsdag kan indikere at det finnes kantkornlag høyt i snødekket, men det er ingen andre observasjoner av dette.

Tirsdag ble det observert et naturlig utløst flakskred str.2 på Buren. Det ble også observert skytende sprekker i snødekket på Storstinestinden.

Fjellvær

Onsdag 26. februar 2020

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -13 °C til -3 °C på 700 moh. Passerende lavtrykk gir kraftigere vind en periode om ettermiddagen.

Torsdag 27. februar 2020

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest. -7 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Varierende vindretning og styrke gjennom dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS