Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 15.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Var varsom i områder med fersk fokksnø i fjellet. Naturlege skred kan gå på vedvarande svake lag i fjellet, og som våte skred i lavlandet og i solvendte heng.

Skredfarevurdering

Det er meldt finare vêr og sjølv om det framleis kan vere noko vind i fjellet har truleg det meste av snøen som var tilgjengeleg for vindtransport på denne vindretninga allereie blitt flytta. Fokksnøflaka, som hovedsakleg ligg i austvendte heng, vil difor stabilisere seg vidare, men det kan framleis vere mogleg å påverke desse nokre stadar. Naturleg kan det gå våte laussnøskred og flakskred, både under mildværsgrensa, men også der sola står på. Djupe vedvarande svake lag i snødekket er generelt vanskeleg å påverke ved ferdsel, men skred kan gå naturleg som følgje av auka temperaturar og soloppvarming, samt auka belastning av andre skred og skavlbrot. Om desse laga blir påverka kan skred bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. april 2019

Etter pent og rolig vêr fram til torsdag har det vore bygevêr, tidvis sterk vind og mildare dei siste dagane. Over mildværsgrensa, som gjekk opptil ca. 700 moh søndag, har det danna seg fokksnøflak av varierande hardheit, særleg i austvendte fjellsider. Under mildværsgrensa er det fuktig og våt snø.

Djupt i snødekket finnast det eit vedvarande svakt lag av kantkorn i samband med skare, danna etter mildvêr 23. februar. Laget har stor utbreiing, men sidan det ligg djupt og under hard snø, skal det mykje til for å påverke dette ved ferdsel.

Laurdag løyste eit skavlbrot ut skred på det djupe kantkornlaget på Vannøya. Brotkanten var opp til 1,5 m. Det gjekk også nokre våte laussnøskred, blant anna ved Hollenderen på Kvaløya.

Før vêromslaget torsdag var det observert overflaterim, men dette har mest sannsynleg blitt øydelagt av vind og varme.

Fjellvær

Søndag 14. april 2019

1-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra vest. -2 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Mandag 15. april 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest om formiddagen. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS