Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 11.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vindtransport av snø kan gi ustabile forhold i enkelte heng. Unngå leområde hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Periodevis kraftig vind søndag og mandag omfordeler snøen i terrenget og kan ha dannet fokksnøflak i leheng. Størrelsen på disse flakene er avhengig av hvor mye snø vinden har klart å flytte. Områder som har hatt mindre vind og lo-sider hvor det ikke er fersk, vindtransportert snø, er mindre utsatt. Litt påfyll av snø og vinddreining til NV utover ettermiddagen kan danne ferske nysnøflak, men disse ventes ikke til å bli store. Overflaterim er ventes at blir ødelagt av vind før det snør ned.

Det finnes kantkornlag i snødekket, spesielt det hvor snødekket er tynt. Det ventes at snødekket ikke er belastet nok til at eventuelle kantkornlag blir et skredproblem, men vær likevel oppmerksom på dette.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. februar 2019

Vind opp til liten kuling søndag har trolig jobbet med snøoverflaten mange steder, og som trolig har omfordelt snøen som kom forrige uke. Snøen som kom med litt vind fra S og V forrige uke, ble før helgen observert til å være stabil, men ferske fokksnøflak kan nå ha endret situasjonen noe. Lengre ned i snødekket finnes hardere fokksnø etter sterk vind fra S og SØ i månedskiftet. Under denne fokksnøen finnes mildværsskarelag fra tidlig januar.

Det er den siste tiden observert kantkorn flere steder i regionen, spesielt under gammel fokksnø og under skarelag nede i snødekket. Der hvor det er utført stabilitetstester, tilsier disse at lagene er vanskelig å påvirke.

Søndag ble det observert et lite, naturlig utløst flakskred på Ringvassøya.

Fjellvær

Søndag 10. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. februar 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -12 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS