Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 06.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Våte snøskred ventes i lavlandet. Når temperaturen faller og nedbøren kommer som snø må man unngå ferske og ustabile nysnøflak.

Skredfarevurdering

Snøen som er kommet i høyfjellet de siste dagene ventes å ha stabilisert seg, men ny nedbør og vind kan danne ustabile områder over snøgrensa. Stigende temperatur og regn fører til at snøen blir våt opp mot 1000 meter første del av dagen. Dette kan svekke snødekket der snøen ikke har vært påvirket av mildvær fra før og lede til små, våte flakskred i bratt terreng.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. januar 2019

Torsdag var det mildvær og vind og det dannet seg en skorpe på 3-5 cm øverst i snødekket opp til 500-600 moh. Mildværet har vært relativt kortvarig og uten mye regn, så fuktigheten har stort sett ikke trengt lenger ned i snødekket. Over tregrensa finnes det områder med mykere fokksnøflak som ventes å ha stabilisert seg i løpet av fredagen.

Fjellvær

Lørdag 5. januar 2019

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Høyest snøgrense fra ettermiddagen

Søndag 6. januar 2019

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -1 °C til 4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Synkende snøgrense, 200 meter om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS