Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 01.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det har samlet seg fersk fokksnø. Vedvarende svake lag kan være tilstede i snødekket, disse er lettest å påvirke der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

I helgen kom det et godt påfyll av snø i fjellet i kombinasjon med vind fra varierende retning, dette har dannet fokksnøflak i de fleste himmelretninger. Det antas at disse nå gradvis stabiliserer seg og at skred kan bli store kun i få heng. Litt ny snø på tirsdag med vind fra nord vil gi noe pålagring av snø i sørlige heng, men det antas at vind fra varierende retning de siste dagene allerede har pakket snøen godt i høyden og at det ikke er mye snø tilgjengelig for vindtransport. Skredfaren er derfor synkende.

Vær oppmerksom på at det i høyden mellom ca. 300-600 moh kan være vedvarende svake lag av overflaterim eller kantkorn til stede, men tilstedeværelsen og betydningen av disse lagene er svært usikker.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 31. desember 2018

I løpet av de siste to dagene har det kommet ca. 20-35 cm med snø i fjellet. Under 400 moh ligger snøen oppå et tynt skarelag etter mildvær forrige fredag. Over tregrensa er snøen påvirket av vind fra varierende retning, stedvis er det dannet hard fokksnø og også isskare.

Lengre ned i snødekket finnes det skarelag opp til ca. 600-700 moh etter mildvær og gjenfrysning tidligere i vinter. Stedvis i høyden kan denne skaren ha tørket ut etter langvarig kulde før snøfallet i jula.

Etter en lengre periode med kulde før jul ble det observert overflaterim i de fleste himmelretninger, tilstedeværelsen av dette laget i snødekket er nå trolig begrenset til få heng. Begynnende kantkorn rundt skarelag er observert på ca. 500 moh, både på Kvaløya og på fastlandet. Foreløpig er det ikke nok utviklet til å utgjøre et tydelig skredproblem enda.

Fjellvær

Mandag 31. desember 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra øst om kvelden. -14 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 1. januar 2019

3-6 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra nord, endring til frisk bris fra nord om kvelden. -11 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS