Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 31.03.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Det er omfattende ustabile forhold på grunn av store nysnømengder og vind den siste tiden. Naturlig utløste skred ventes. Unngå skredterreng og utløpsområder.

Skredfarevurdering

Det er en del løs snø som er flyttbar for vinden. I tillegg ventes noe ny nedbør. På grunn av kraftig vind kan det fortsatt ventes stor vindtransport av snø inn i leområder. Det kan ventes at det er stor snøskredfare også på påskeaften. Situasjonen er imidlertid svært følsom for endringer i værprognosene.

I tillegg har vi vedvarende svake lag lenger ned i snødekket.

Det er krevende å ferdes trygt i fjellet.

Hold dere unna skredterreng og utløpssoner for skred. Fjernutløsning av skred er mulig, og naturlig utløste skred og skavlbrudd kan ventes.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 30. mars 2018

Det er kommet mye snø i regionen etter bygevær den siste tiden, natt til fredag kom det ytterligere 5-10 cm. Nysnøen er kram opp til 200 moh. I skogen og i skjermede områder i fjellet ligger det mye løs snø. Over skoggrensen har vinden fraktet snø over i leområder. Det er dannet flak av varierende hardhet som følge av ulik vindhastighet og vind fra ulike retninger.

Det er vedvarende svake lag av kantkorn flere steder i regionen, både over og under et skarelag høyt i det gamle snødekket. Laget ble dannet i kuldeperioden i februar og mars.

Det er gjort flere observasjoner fra naturlig utløste og skiløperutløste skred de siste dagene. Tirsdag ble det rapportert om et str 3 naturlig utløst skred ved Skittentind og et skred av tilsvarende størrelse sør på Kvaløya. Onsdag utløse skiløper på vei oppover et skred ovenfor Solligården. Det har gått to skred i (str 3) SØ terreng på Vannøya. Flere bygder er isolerte på grunn av skred på vei. Bygda Oldervik er evakuert på grunn av skred og skredfare.

På Ringvassøya er det observert en hel haug med drønn på tur oppover i skogen, færre drønn over skoggrensen. Merk at dette ikke betyr at det ikke er svake lag over skoggrensen. De er nok høyst til stede der også. Ved havnivå var det torsdag morgen 0 grader.

Fjellvær

Fredag 30. mars 2018

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Lørdag 31. mars 2018

2-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Vind-retning og styrke er usikkert pga nærgående lavtrykk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS