Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø fredag 30.03.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Fremdeles omfattende ustabile forhold på grunn av store nysnø mengder og vind. Naturlig utløste skred ventes. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Det er krevende å ferdes trygt i fjellet. Bygevær den siste tiden har lagt opp større mengder fokksnø i leområder, og det ligger fremdeles en del løs snø som kan fraktes med vinden. I tillegg har vi vedvarende svake lag som lurer lenger ned i snødekket. Hold dere unna skredterreng og utløpssoner for skred. Fjernutløsning av skred er mulig, og naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 29. mars 2018

Det er kommet mye snø i regionen etter bygevær den siste tiden, natt til torsdag kom det ytterligere 5-10 cm. Nysnøen er kram opp til 200 moh. I skogen og i skjermede områder i fjellet ligger det mye løs snø. Over skoggrensen har vinden fraktet snø over i leområder.

Det er vedvarende svake lag av kantkorn flere steder i regionen, både over og under et skarelag høyt i det gamle snødekket. Laget ble dannet i kuldeperiode i februar og mars.

Det er gjort flere observasjoner fra naturlig utløste og skiløperutløste skred de siste dagene. Tirsdag ble det rapportert om et str 3 (middels stort) naturlig utløst skred ved Skittentind og et skred av tilsvarende størrelse sør på Kvaløya. Onsdag utløse skiløper på vei oppover et skred ovenfor Solligården. Det har gått to skred i (str 3) SØ terreng på Vannøya. Bygda Oldervik er evakuert på grunn av skred og skredfare.

Det er observert snøfokk flere steder, og stedvis utrivelig forhold over skoggrensen. Ved havnivå var det torsdag morgen 0 grader.

Fjellvær

Torsdag 29. mars 2018

3-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Fredag 30. mars 2018

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS