Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 14.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Mandag kom det litt nysnø i regionen, onsdag kan det komme litt snø i nord, men det er ventet lite vind og skredfaren vil forbli uendret. Skredproblemene er knyttet til vedvarende svake lag i snøpakka. Det finnes fokksnø som stedvis ligger på svakt lag av nedføyket overflaterim, disse er sannsynligvis fortsatt mulig å trigge. Det finnes også vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, som tidligere har vist god forplantningsevne. Disse er nå flere steder vanskelig å påvirke pga hard overflate etter vind, men vær oppmerksom ved drønn og der snødekket er tynt/mykt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. mars 2018

Den siste tiden har det blåst en del fra SØ. Snøoverflaten i leheng er preget av fokksnø av ulik hardhet, og utsatte steder er det blåst ned til gammel skare. Siste ordentlige snøfall, i slutten av uke 9, ga ca 10-25 cm snø, mest snø på øyene nord i regionen, som Ringvassøya og Vannøya.

Mellom gammel skare og fokksnø er det observert vedvarende svakt lag av kantkorn flere steder i regionen. Det er tidligere vært mange observasjoner på drønn, spesielt i høyden 200 – 600 moh. Mange steder vil lagene nå være beskyttet av overliggende, bærende fokksnø. Fredag forrige uke ble det observert nedføyket overflaterim i flere himmelretninger på Ringvassøya, men spesielt i NØ-vendte sider.

Mandag ble det observert et skred på Buren, trolig gått på søndag.

Det ble på Ringvassøya i helgen observert drønn i snødekket, dette tyder på at svake lag fortsatt er tilstede og mulig å påvirke.

Fjellvær

Tirsdag 13. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordøst, endring til bris fra nordøst om kvelden. -13 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet. Sterkest vind i nord.

Onsdag 14. mars 2018

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -17 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS