Snøskredvarsel for Trollheimen onsdag 05.05.2021

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Denne kan ligge på kantkorn og rim. Våte laussnøskred kan løses ut i brattheng.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Våt overflate: I store bratte heng med våt snø bør du gradvis bevege deg på skrå for å unngå å bli tatt av skred som du selv eller andre i gruppen løser ut.
Illustrasjon av ferdselsråd Tørr overflate: Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpsområder der skredproblemet er til stede.
Illustrasjon av ferdselsråd Tørr overflate: NB, det er svært vanskelig å vite hvor skredproblemet er.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng
Sannsynlig

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Ferske flak kan være svært lette å løse ut dersom de legger seg oppå kantkorn eller rim. Mandag kom det noen få cm nysnø i høyden som nå blir flyttet av vind fra øst. Dette forventes danne små til middels store fokksnøflak i vestvendte leheng. Der det ikke ligger ferske flak er snødekket relativt stabilt med kald snø i skyggesider og solpåvirket snø i alle solvendte heng. Dersom solen kommer frem er det fare for våte løssnøskred i solvendte heng. Gradvis høyere temperaturer kan gi økt skredfare også i skyggesider. Det kan gå flakskred på dypere vedvarende svake lag og glideskred når varme og vann trenger ned i snødekket. Det er svært vanskelig å vite når disse går.
Det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning, bratthet, solinnstråling og tid på dagen. I nordvendt terreng er det fortsatt tørr snø og flott skiføre mange steder, mot sør har sola fått virke og laget skare. I lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomvandlet. I nord ligger det sammenhengende snødekke ned til rundt 200 moh men i solvendte sider må man fort opp til 500 moh før det blir sammenhengende snødekke.
Klarvær den siste uken har gitt gode forhold for dannelse av vedvarende svake lag. I skyggesider er det observert kantkorn i overflaten og lenger ned i snødekket. I høyden, i solvendte heng er det observert kantkorndannelse rundt solskare. I tillegg er det observert overflaterim i mange himmelretninger. Mandag kom det noen få cm nysnø i høyden med lite vind, som vi må forvente la seg oppå disse lagene. Dypereliggende kantkornlag kan bli reaktivert ved temperaturstigning.
1 - 5 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørøst., endring til liten kuling fra sørøst om kvelden.
-7 °C til -1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 2 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen.
-8 °C til -1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Trollheimen / SURNADAL

Snø

04.05.2021 kl. 12:00

483 moh

Torbjørn Løseth (Ukjent)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Torbjørn Løseth

Skredaktivitet

4. mai. I løpet av dagen Glideskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Mange bratte heng. Ø. Over 900 moh

ObsID: 271257

Trollheimen / Oppdal

Snø

03.05.2021 kl. 10:29

1247 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 10 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Tror jeg traff bakken med søkestanga, dvs ca 360 med snø her.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  I nordvendt trår en støvelen ned til 25 cm.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  I østvendt er det meget tynt lag med nysnø og i bratta mjukner akkurat toppen hvis du timer bra.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 10 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Sørøst vendt har tynt lag med nysnø med overflaterim i bunn
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Tørr og fin pudder mot nord
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 8 av 10 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Skavlbrudd. Kan se noen tynne bruddkanter etter tidligere skavlbrudd (helga eller tidligere). På bildet ser vi snødekket har blitt påført stor tilleggsbelastning og skavlbrudd/skred er trappet ned på noe dypere, men det har ikke hatt særlig spredning. Kanskje 10 meter bredt det hullet der det har trappet ned.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 9 av 10 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 10 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Nysnø med rim i bunn på skare i SØ. Fuktig

Skredfarevurdering

1 Liten Mye godt skiføre og det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning og tid på døgnet. Timing er viktig for å ferdes trygt og på godt skiføre. Snødekket gir et stabilt inntrykk etter dagevis med kalde netter, solinnstråling på dagen og fravær av nedbør og vind. Det er lagdelt vintersnø til fjells, særlig i nord og skyggesider. Vær obs på at det er store skavler mange steder til fjells og minimer tid under og hold god avstand oppå. Hvis disse brekker kan de også påvirke dypere ledere lag. Oppbyggende omvandling kan gi svake lag høyt i snødekket og vær obs der det evt ligger fokksnøflak. Eldre svake lag dypt i snødekket kan trolig ikke påvirkes av skiløper, men trenger kraftig varme eller regn for å bli aktive. Vær obs ved væromslag og når det nå blir varme netter og varmere dager Vi har overflaterim under tynt lag med nysnø. Obs hvis det kommer noe snø og vind oppå. Avhenger av hvor mye snø som kommer hvor stort problemet blir. Varme netter kan forandre situasjonen og glideskred kan bli et problem og dypere lag kan belastes. Enda varmere på dagtid og varme netter opprettholder FG 2. Varslet faregrad er for høy Kan ikke helt se at fokksnøen er et problem så lenge etter vind og med mange kalde og klare netter. Mulig vi får kantkorn som problem, men ikke funnet dette som problem per nå. Ellers er det nok greit å stå på 2

Vær

Snø -3,9 °C 1 m/s 75% skyer Helt vindstille i dag og. Nok en kald og klar natt som er med på å ta spenninger ut av fokksnøen.

Faretegn

Ingen faretegn observert Det er kjørt mye bratt på ski i alle himmelretninger i helga. Ikke sett obs eller hørt om aktivitet snødekket.

Skredproblem

Ubunden snø Naturlig utløst 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 700 moh I Nordøst var det mjuk snø som etter hvert vil bli ganske fuktig og vi kan få våte løssnøskred i denne fra 700 moh og oppover. Mest sannsynlig ikke høgt til fjells. I bratt solvendt er det fortsatt sjans for noen våte løssnøsked, men også skavlbrudd.

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 1100 moh Lenge siden vind og fokksnøen har fått ligge lenge i ro. Vi har ikke hatt noe særlig innlasting inn i nordvendt terreng tidligere med vind heller og med varme dager og kalde netter bør fokksnøen har stabilisert seg mye. Jeg tror det er mer sannsynlig at kantkorna snø rundt skare evt er et problem. Det er i hovedsak i nord det evt er mjuke flak igjen. Det er mye ubunden snø og jeg har ikke funnet ferske flak den siste tiden.

Tester

LBT@54cmQ2 Under skare. Grenser til Q1, men skal klaps med medium hardhet til. Får ikke brudd i dette laget ved CT. Finner ikke store tydlige kantkorn under skaren her, men ved tynnere snødekke kan dette være tydeligere til stede.

CTN God Får ikke brudd noen sted med så harde dunk jeg kan. Må brytes hardt bak med spaden for å blokka til å skli under skare.

Snødekke

220 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 1100 moh. Snøgrense på 200 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Snødekket varierer mye i forhold til tid på døgnet og himmelretning. I SØ på morgenen er det har skare opp til 1000 moh (dette mykna til jeg kjørte ned). Fra rundt 1050 og opp ligger det 1,5 cm nysnø fra i natt med overflaterim i bunn. I nord er det tørr, flott snø. I bratt solvendt er det sjans for at det lille av nysnø og overflaterim smelter. Blir fuktig utover dagen. I nord ligger det overflaterim på mjukt. Knall skiføre fra 1300 til 550 moh i dag. Timing er viktig i solvendt.

Snøprofil

1,3 cm F PP 3 mm D, 0,3 cm F SH 3 mm D, 9 cm F DF 3 mm D, 6 cm 4F DF 2 mm D, 10 cm 1F RG 1 mm D, 25 cm P RG 0 mm D, 1 cm K MFcr D, 6 cm P RG 0 mm D, 1 cm K MFcr D, 39 cm K RG 0 mm D -1,9 °C @ 0 cm, -4,4 °C @ 10 cm, -4,2 °C @ 20 cm, -3,8 °C @ 30 cm, -3,6 °C @ 40 cm, -3,4 °C @ 50 cm, -3,3 °C @ 60 cm, -3,2 °C @ 70 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 271082

Trollheimen / Oppdal

Snø

03.05.2021 kl. 09:30

1003 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Hard skare ved obstudspunkt.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND

Vær

Ikke nedbør 1 m/s 70% skyer

Snødekke

Ikke snøfokk Skare Tørr Hard skare på obsstedet ved obstidspunkt. Mjuk snø på veg med her.

Skredaktivitet

3. mai. 18-24 Skavl Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Få bratte heng. SØ, S. Over 1100 moh Noe skavlbrudd å se.

ObsID: 271081

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org