Snøskredvarsel for Trollheimen mandag 03.05.2021

2
Moderat
Publisert:

I høyfjellet kan det finnes ustabil fokksnø enkelte steder. Vær oppmerksom på oppbyggende omvandling som kan gi svake lag høyt i snødekket.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader der det ligger ferske fokksnøflak.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det kan komme et lite snødryss men neppe nok til å danne ustabile flak. Snødekket ellers gir et stabilt inntrykk etter dagesvis med kalde netter, solinnstråling på dagen og fravær av nedbør. Det er likevel lagdelt vintersnø til fjells, særlig i nord og skyggesider. Oppbyggende omvandling kan gi svake lag høyt i snødekket og er man uheldig kan man løse ut større skred. Eldre svake lag dypt i snødekket kan trolig ikke påvirkes av skiløper, men trenger kraftig varme eller regn for å bli aktive.
Det ligger godt med snø i hele regionen etter snøfallet sist uke. Det er tørr snø i nordsider med overflaterim og kantkorn øverst som gir glitrende og godt skiføre. I sør, øst og vest avhenger solpåvirkningen av bratthet, terrengformasjon og høyde over havet. Mye skare på morgenen som mykner der sola får tak. Solvendte områder i lavlandet er i ferd med å bli bart.
Det er overflatekantkorn og rim i skyggesider, men dette blir kun et problem dersom det kommer mer snø. Det er kantkorn i eldre snødekke, som ligger dekt av bærende lag av fokksnø. Dette regnes derfor ikke som et skredproblem i øyeblikket.
Søndag formiddag er det minus 7 grader på Storhornet på 1550moh og lite vind.
0 mm nedbør i døgnet.
Stille/svak vind fra nord.
-16 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Tilskyende utover dagen

For oppdatert værvarsel se yr.no
2 - 5 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordøst.
-11 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Trollheimen / Oppdal

Snø

03.05.2021 kl. 10:29

1247 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 10 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Tror jeg traff bakken med søkestanga, dvs ca 360 med snø her.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  I nordvendt trår en støvelen ned til 25 cm.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  I østvendt er det meget tynt lag med nysnø og i bratta mjukner akkurat toppen hvis du timer bra.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 10 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Sørøst vendt har tynt lag med nysnø med overflaterim i bunn
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Tørr og fin pudder mot nord
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 8 av 10 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Skavlbrudd. Kan se noen tynne bruddkanter etter tidligere skavlbrudd (helga eller tidligere). På bildet ser vi snødekket har blitt påført stor tilleggsbelastning og skavlbrudd/skred er trappet ned på noe dypere, men det har ikke hatt særlig spredning. Kanskje 10 meter bredt det hullet der det har trappet ned.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 9 av 10 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 10 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Nysnø med rim i bunn på skare i SØ. Fuktig

Vær

Snø -3,9 °C 1 m/s 75% skyer Helt vindstille i dag og. Nok en kald og klar natt som er med på å ta spenninger ut av fokksnøen.

Faretegn

Ingen faretegn observert Det er kjørt mye bratt på ski i alle himmelretninger i helga. Ikke sett obs eller hørt om aktivitet snødekket.

Tester

LBT@54cmQ2 Under skare. Grenser til Q1, men skal klaps med medium hardhet til. Får ikke brudd i dette laget ved CT. Finner ikke store tydlige kantkorn under skaren her, men ved tynnere snødekke kan dette være tydeligere til stede.

CTN God Får ikke brudd noen sted med så harde dunk jeg kan. Må brytes hardt bak med spaden for å blokka til å skli under skare.

Skredproblem

Ubunden snø Naturlig utløst 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 700 moh I Nordøst var det mjuk snø som etter hvert vil bli ganske fuktig og vi kan få våte løssnøskred i denne fra 700 moh og oppover. Mest sannsynlig ikke høgt til fjells. I bratt solvendt er det fortsatt sjans for noen våte løssnøsked, men også skavlbrudd.

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 1100 moh Lenge siden vind og fokksnøen har fått ligge lenge i ro. Vi har ikke hatt noe særlig innlasting inn i nordvendt terreng tidligere med vind heller og med varme dager og kalde netter bør fokksnøen har stabilisert seg mye. Jeg tror det er mer sannsynlig at kantkorna snø rundt skare evt er et problem. Det er i hovedsak i nord det evt er mjuke flak igjen. Det er mye ubunden snø og jeg har ikke funnet ferske flak den siste tiden.

Skredfarevurdering

1 Liten Mye godt skiføre og det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning og tid på døgnet. Timing er viktig for å ferdes trygt og på godt skiføre. Snødekket gir et stabilt inntrykk etter dagevis med kalde netter, solinnstråling på dagen og fravær av nedbør og vind. Det er lagdelt vintersnø til fjells, særlig i nord og skyggesider. Vær obs på at det er store skavler mange steder til fjells og minimer tid under og hold god avstand oppå. Hvis disse brekker kan de også påvirke dypere ledere lag. Oppbyggende omvandling kan gi svake lag høyt i snødekket og vær obs der det evt ligger fokksnøflak. Eldre svake lag dypt i snødekket kan trolig ikke påvirkes av skiløper, men trenger kraftig varme eller regn for å bli aktive. Vær obs ved væromslag og når det nå blir varme netter og varmere dager Vi har overflaterim under tynt lag med nysnø. Obs hvis det kommer noe snø og vind oppå. Avhenger av hvor mye snø som kommer hvor stort problemet blir. Varme netter kan forandre situasjonen og glideskred kan bli et problem og dypere lag kan belastes. Enda varmere på dagtid og varme netter opprettholder FG 2. Varslet faregrad er for høy Kan ikke helt se at fokksnøen er et problem så lenge etter vind og med mange kalde og klare netter. Mulig vi får kantkorn som problem, men ikke funnet dette som problem per nå. Ellers er det nok greit å stå på 2

Snødekke

220 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 1100 moh. Snøgrense på 200 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Snødekket varierer mye i forhold til tid på døgnet og himmelretning. I SØ på morgenen er det har skare opp til 1000 moh (dette mykna til jeg kjørte ned). Fra rundt 1050 og opp ligger det 1,5 cm nysnø fra i natt med overflaterim i bunn. I nord er det tørr, flott snø. I bratt solvendt er det sjans for at det lille av nysnø og overflaterim smelter. Blir fuktig utover dagen. I nord ligger det overflaterim på mjukt. Knall skiføre fra 1300 til 550 moh i dag. Timing er viktig i solvendt.

Snøprofil

1,3 cm F PP 3 mm D, 0,3 cm F SH 3 mm D, 9 cm F DF 3 mm D, 6 cm 4F DF 2 mm D, 10 cm 1F RG 1 mm D, 25 cm P RG 0 mm D, 1 cm K MFcr D, 6 cm P RG 0 mm D, 1 cm K MFcr D, 39 cm K RG 0 mm D -1,9 °C @ 0 cm, -4,4 °C @ 10 cm, -4,2 °C @ 20 cm, -3,8 °C @ 30 cm, -3,6 °C @ 40 cm, -3,4 °C @ 50 cm, -3,3 °C @ 60 cm, -3,2 °C @ 70 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 271082

Trollheimen / Oppdal

Snø

03.05.2021 kl. 09:30

1003 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Hard skare ved obstudspunkt.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND

Vær

Ikke nedbør 1 m/s 70% skyer

Skredaktivitet

3. mai. 18-24 Skavl Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Få bratte heng. SØ, S. Over 1100 moh Noe skavlbrudd å se.

Snødekke

Ikke snøfokk Skare Tørr Hard skare på obsstedet ved obstidspunkt. Mjuk snø på veg med her.

ObsID: 271081

Trollheimen / Oppdal

Snø

30.04.2021 kl. 09:52

1203 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 3 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND

Vær

Ikke nedbør 1 m/s fra SV ↗ 100% skyer

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

30. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 270676

Trollheimen / Oppdal

Snø

30.04.2021 kl. 09:00

1143 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Terreng mot SØ
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Terreng mot NØ
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Formasjoner som samler snø har tykt snødekke. Se søkestang som er dyttet helt ned og den er ikke på bakken.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 10 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 10 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Vær
Bilde 6 av 10 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snøprofil
Bilde 7 av 10 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Overflaten
Bilde Av Snøprofil
Bilde 8 av 10 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Kant nede i snødekket. Ikke lett å se på bildet, de smeltet raskt på rasteplata, men tydelig å se med det blotte øyet.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 9 av 10 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Snøoverflaten
Bilde Av Snødekke
Bilde 10 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Overflaterim

Vær

Ikke nedbør -3,3 °C 0 m/s 100% skyer

Faretegn

Ingen faretegn observert

Tester

LBT@79cmQ3 Skal veldig hardt dunk med spaden til. Klarer ikke skille ut dette laget ved å se eller trykke med finger, men det er tydelig stor, lett gjenkjennelig for det blotte øyne, kantkorn i bruddet. Q3 brudd. Som beskrevet i varselet, må mest sannsynlig kraftig varme til for å påvirke, men det er definitivt til stede.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels Ø, SØ, S, SV, V under 1500 moh Når sola stikker frem. Ikke funnet ferske fokksnøflak i dag.

Skredaktivitet

30. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

1 Liten Generelt stabile forhold der jeg var i dag. Det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning og tid på døgnet. Hvis sola tar og mykner snøen i løpet av dagen øker faren for løssnøskred og skavlbrudd. I nord og skyggesider er det kald og tørr vintersnø. Varme dager og kalde netter er generelt stabiliserende for snødekket. Utstråling på natten gir forhold for kantkorndannelse høyt i snødekket, men per nå ikke et skredproblem der jeg var. Eldre svake lag djupt i snødekket kan trolig ikke påvirkes av skiløper, men trenger kraftig varme eller regn for å bli aktive. Vind må til for å danne ferske flak. Ferske flak kan da legge seg på overflaterim. Sol og varme påvirker FG og vil kunne holde den på FG2. Det samme vil vind. Obs på eldre svake lag ved varme. Varslet faregrad er for høy Rolige værforhold og varme dager og kalde netter siste dagene har nok stabilisert fokksnøen mye.

Snødekke

220 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 150 moh Rim på hardt underlag Tørr Det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå og himmelretning. I nordvent terreng er det flott skiføre med tørr snø, mot sør har sola fått virke og laget skare. Kaldt og klart i natt har dannet overflaterim overalt fra 900 moh som ligger mange steder på hard skare (Sørlig) og mange steder på mjukt (nord). Smelter raskt der sola evt får tak.

Snøprofil

1 cm F SH 3 mm D, 9 cm F DF 2 mm D, 2 cm 4F DF 1 mm D, 6 cm K MFcr D, 3 cm P RG D, 1 cm K MFcr D, 25 cm P RG 0 mm D, 23 cm K RG 0 mm D, 30 cm K MF D -5 °C @ 0 cm, -3,3 °C @ 10 cm, -2,3 °C @ 20 cm, -1,9 °C @ 30 cm, -1,6 °C @ 40 cm, -1,4 °C @ 50 cm, -1,1 °C @ 60 cm

ObsID: 270679

Trollheimen / Oppdal

Snø

30.04.2021 kl. 08:12

879 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND

Vær

Ikke nedbør -7 °C 1 m/s 86% skyer

Snødekke

Ikke snøfokk

ObsID: 270677

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org