Snøskredvarsel for Trollheimen torsdag 22.04.2021

2
Moderat
Publisert:

Vind og nysnø kan gi ustabile forhold i noen bratte heng. Vær forsiktig i leområder med nysnøflak, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader med mye nysnø under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det fortsetter med snøbyger fra nordvest. Skredproblemet finnes der vinden er sterk nok til å danne flak, disse kan påvirkes av en skiløper. Det ventes mest nysnø i Sunndalsfjella. I bratte sørvendte heng kan også løssnøskred løsne naturlig hvis sola kommer frem. Tidligere observert kantkorn dypere i snødekket ligger nå beskyttet under bærende snø og er svært vanskelig å påvirke.
Det kom mye nysnø etter påske ned til havnivå. Etter dette er snøoverflata preget av sol og store temperaturvariasjoner gjennom døgnet den siste uka. I sør og vestvendte fjellsider er snøen smelteomdanna høyt til fjells. Under tregrensa har snøen smeltet fort, men i skyggesider fortsatt skiføre omtrent til havnivå. Det er normale snømengder for årstiden.
Under snøen som kom etter påske er det observert kantkorn over skare der snødekket er tynt. Det har ikke vært stor skredaktivitet knyttet til dette i helga og utbredelsen er nok begrenset.
Onsdag snør det stedvis til havnivå, minst nysnø rundt Oppdal. Det er observert glidesprekker flere steder de siste dagene.
10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Bris fra vest., endring til liten kuling fra nord om formiddagen.
-9 °C til -3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh om formiddagen.
Skyet.
Mindre nedbør mot kvelden. Litt lavere temperatur.

For oppdatert værvarsel se yr.no
10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra nordvest.
-10 °C til -6 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Nedbør som snøbyger ned mot 0-200 moh.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Trollheimen / Oppdal

Snø

21.04.2021 kl. 10:08

1330 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND Kommentar:  Dårlig sikt til fjells. Noen lysglimt innimellom.

Snøprofil

2 cm 4F DF 1 mm D, 11 cm K MFcr D, 70 cm P RG 0 mm M, 15 cm K MF D -4,1 °C @ 0 cm, -1,6 °C @ 10 cm, -0,8 °C @ 20 cm, -0,7 °C @ 30 cm, -0,7 °C @ 40 cm

Tester

LBT@98cmQ3 Ikke annet brudd enn ved bakken. Skal veldig stor belastning til og ureint brudd.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut Ø, SØ, S, SV over 1100 moh FG1 der jeg var i dag. Faregrad 2 for regionen og utover dagen er nok fint.

Vær

Snø -4,3 °C 6 m/s fra NV ↘ 100% skyer

Snødekke

220 cm totalt Lett snøfokk 3 cm nysnø Skare Tørr Varme dager og kalde netter siste tiden har stabilisert snødekke høgt til fjells og gitt bærende skare. Det har kommet på litt snø, men foreløpig ikke nok her til å gi godt skiføre overalt. I bratte leheng er det per nå blåst inn litt snø, men det er fortsatt begrenset str på evt flak. Mange rabber er nå smeltet frem, men det er fortsatt mye snø i terrenget. Leheng har fortsatt 2 meter + med snø og en skal ikke langt fra stein før en stikker søkestang til bunns.

Skredfarevurdering

2 Moderat Varme dager med kalde netter og stor utstråling siste tiden har stabilisert snødekket og gitt bærende snødekke høgt til fjells. Vær obs der snø og vind nå legger opp ferske fokksnøflak til fjells. Stikker sola gjennom kan vi få naturlig utløste løsnøskred. Vær obs på at det fortsatt er store skavler til fjells og begrens ferdsel under og hold avstand oppå. Sol og varme kan gi noen nye naturlig utløste løssnøskred. Ellers fersk fokksnø som problem, avhengig av snømengde som kommer, men mest sannsynlig begrenset til størrelse 2. Ikke kantkorn å se under skare per nå, men temperaturforskjell og fukt til stede. Fordel at det ligger under hard og tykk skare. Varslet faregrad er riktig

Skredaktivitet

21. apr. I løpet av dagen Skimter skredaktivitet fra skavlen på Storhaugen, men mest sannsynlig fra helgen. Vanskelig å se i tåka.

ObsID: 269568

Trollheimen / Oppdal

Snø

21.04.2021 kl. 08:08

569 moh

Pål@obskorps/NORTIND (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Pål@obskorps/NORTIND

Vær

Snø -1 °C 3 m/s 95% skyer Lite snø enn så lenge på 640 moh og her på parkeringa. 1 cm nysnø. Kald natt

Notater

Får ikke "startet tur" i app'en i dag, men går ut nå.

Snødekke

1 cm nysnø

ObsID: 269532

Trollheimen / SUNNDAL

Snø

20.04.2021 kl. 13:00

1197 moh

solveig@NVE (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  solveig@NVE
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  solveig@NVE
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  solveig@NVE
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  solveig@NVE
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  solveig@NVE Kommentar:  Brudd LBT
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  solveig@NVE Kommentar:  Blanding av hagl og små kant
Bilde Av Snøprofil
Bilde 7 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  solveig@NVE Kommentar:  Veldig vått i øverste del av profilet, ca 30 cm. Tørrere enn forventet (siden det var tydelige smelteriller) dypere ned, men mulig å lage snøball så vidt også på 1m (gravde ikke dypere).
Bilde Av Snøprofil
Bilde 8 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snøprofil

5 cm 4F MF V, 15 cm 4F RG W, 5 cm 4F RG V, 0,5 cm K MFcr V, 30 cm 1F RG M, 30 cm P RG M, 30 cm K RG M, 200 cm K

Tester

LBT@55cmQ2 Brudd mellom 1F og P fokksnø, små kant 0,5 mm og hagl 1 mm i bruddflata.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels SØ, S, SV, V over 100 moh

Vær

Pent varmt vær. Skyfritt inntil videre.

Snødekke

Lett snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 100 moh Våt løssnø Våt Tidvis litt snøfokk mot N over ca 1200 moh, tyder på tørr snø som er mulig å flytte på høyt oppe der sola ikke tar. Smelteriller opp til ca 1200 mot øst og sør og sikkert vest. Mest tydelig der litt tynnere snødekke. Mot N kanskje smelteriller til ca 8-900. Litt overraska over at kun øverste 5 cm var smelteomvandla mot SØ på 1200 moh, vått ca 30 cm ned. Lett fuktig fokksnø lenger ned med noen overganger hvor det var små kantkorn. Fikk brudd ved stor belastning i blokktest, bruddet gikk i blanding av små kant og hagl. Q2-3. Regner ikke dette som skredproblem. Fant ca 3-5 cm tykt fuktig kantkornlag rundt stein ca 1m ned i snødekket. Gravde ikke til bakken ellers, 2-3 m tykt snødekke.

Faretegn

Ferske skred Noen små våte løssnøskred og noen sigesprekker

Skredfarevurdering

2 Moderat Stabilt inntrykk. Kun små løssnøskred og sigesprekker som faretegn. På grensen til fg1? Vi fant kantkornlag i snødekket som er mulig å påvirke men virker som det skal veldig mye til å løse ut skred på dette laget. Måtte stor belastning til og så ingen flakskred som har gått de siste dagene til tross for flere dager med varme. Tar det derfor ikke med som skredproblem men med forbehold om at det kan være mulig å påvirke enkelte steder på de høyeste toppene. Virker som våte løssnøskred og glideskred er aktuelle skredproblemer nå i dag. Nysnø og vind fører til fokksnø som skredproblem. Nysnøen ventes å feste seg godt til underlaget. Varslet faregrad er riktig

ObsID: 269464

Trollheimen / SUNNDAL

Snø

20.04.2021 kl. 12:30

1192 moh

hilde@svv (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 6 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  hilde@svv Kommentar:  Små løssnøskred østvendt
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  hilde@svv
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  hilde@svv
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  hilde@svv Kommentar:  smelteriller i sørvendt terreng, noe steiner synlig på ryggene
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  hilde@svv
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  hilde@svv Kommentar:  Kantkorn mellom steinene (str 2mm).

Snøprofil

30 cm 1F RG M, 69 cm P RG M, 2 cm 4F MF/FCxr M 1 test knyttet til snøprofilen Nordvendt, gravde til bakken/ura. Gammelt snødekke manglet her. Ligger kantkorn mellom steinene i ura. LBT ga kun utslag mot bakken med stor belastning.

Tester

LBT@99cmQ2 Litt usikker på bruddtype da den havnet over en stein.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels Ø, SØ, S, SV over 700 moh Gikk noen små løssnøskred i østvendt heng ila formiddagen. Antar at det fortsatt kan gå str 2 i noen bratte heng i dag så lenge sola står på, men mye har nok allerede gått etter flere dager med sol og varme.

Vær

Ikke nedbør 2 °C fra SV ↗ Skyfritt og varmt vær, virker som det ikke har vært nattefrost.

Snødekke

200 cm totalt Lett snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 100 moh. Grense for lagdelt snø er på 700 moh Våt løssnø Fuktig Vi gikk for det meste i sør-østlig terreng opp til 1200 moh. Snødekke er smelteomvandlet hele vegen opp til 1200 moh. Var også smelteomvandlet i mere nordlig helning ved 1200 moh. Det er smelteriller i sørlig sektor opp til ca. 1200 moh, mest i områder hvor snøpakka er tynnere. I nordlig sektor ligger smelterillene noe lavere (ca. 900 moh). Var mulig å se lett snøfokk på rundt 1300 moh i nordvendt side (tyder på tørr snø over 1200 moh i nordvendt skyggesider). På rygger stikker det opp noe stein, men fortsatt over 2 m snø i skjermede formasjoner.

Skredfarevurdering

2 Moderat Generelt virker det til å være stabile forhold. Har ikke observert mer enn noen små våte løssnøskred i bratt sørvendt. Har også observert noen glidesprekker. Fikk ikke gravd i overgangen til gammel snøpakke i nordvendt helning på 1200 moh, men snøpakka er fuktig ned til gammel snøpakke på 800moh. Vedvarende svake lag virker ikke å være potent lenger ut fra det vi har observert i dag, og jeg har derfor ikke tatt med dette som et skredproblem. Med kaldere vær, og nedbør antas at nye fokksnøflak vil bli det nye skredproblemet. Varslet faregrad er riktig

Skredaktivitet

20. apr. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. Ø. Over 800 moh Hadde gått noen små løssnøskred ila formiddagen

ObsID: 269537

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org