Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen fredag 19.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan gå en del middels store naturlige skred i fersk snø om ettermiddagen da varmen kommer. Det vil og være mulig å løse ut flakskred i fersk innblåst snø.

Skredfarevurdering

Det vil være store variasjoner i temperatur innad regionen. Om ettermiddagen kan det bli plussgrader høyt til fjells, opp til 1100 moh og kanskje mer. Siden gårdagens snø ligger på glatt skare mange plasser kan den fort løsne som tørre eller våte løssnøskred når varmen tar, og enkelte steder kan det gå som flak. Dette vil være verst der vinden løyer om kvelden og det kommer inn et lokk av skyer som bevarer solvarmen fra dagen.

Vinden dreier og kan legge opp små fokksnøflak i de mest snøsamlende formasjonene. Disse kan gå overraskende langt hvis de ligger på glatt skare.

Høyt til fjells finnes det svake lag av kantkorn dypt i snødekket som fortsatt kan påvirkes i enkelte heng.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. mars 2021

I løpet av torsdagen kom det opp til 10 cm snø i regionen. Vind fra nordlige retninger flyttet snø inn i leheng hovedsakelig i sør. Sola har tidligere i uken varmet opp overflata i bratte solvendte heng, og det er solskare av varierende tykkelse under den ferske snøen.

Det nærmer seg normalmengde med snø for årstida.

Det var kraftig mildvær i slutten av februar. Dette har dannet tykk bærende skare over dype svake lag under ca 1200 moh og lavere til fjells har de blitt helt gjennomfuktet og omdanna til smelteformer. Over 1200 moh kan svake lag dypt i snødekket fortsatt være et problem i noen heng.

Tirsdag ble det i observert et middels stort skred i fersk fokksnø i Sunndalen og mange tørre løse skred der sola tok tak i samme område. Lørdag gikk det et stort skred under Nonsfjellet i Oppdal på kantkorn.

Det er mange steder store skavler, spesielt mot øst. Drønn har blitt observert på mandag rundt Oppdal.

Fjellvær

Torsdag 18. mars 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 19. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varierende temperaturforhold. Kaldt natt til fredag, men plussgrader et stykke til fjells i solvendte fjellsider på dagtid. Tilskyende om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS