Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 18.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratte leheng der det nylig har blåst inn snø. Det er lett å løse ut skred i ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Opp til 10 cm nysnø og sterk vind vil bygge ferske fokksnøflak i leheng. Disse vil være lette å løse ut og kan gå overraskende langt dersom fokksnøen ligger på glatt skare.

Hvis sola kikker frem og varmer fersk snø vil det kunne gå små til middels store tørre løse skred naturlig. Enkelte små til middels store fokksnøflak kan og gå naturlig der det er lastet inn mest og sola får stå skikkelig på en stund. Dette problemet vil være mest utpreget der det ligger snø som får se sol for første gang.

Høyt til fjells finnes det svake lag av kantkorn dypt i snødekket som fortsatt kan påvirkes i enkelte heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 17. mars 2021

Det har kommet et velkomment lite påfyll av snø i regionen sammen med vind fra NV sektor som lagt myke fokksnøflak i leheng og stivet opp snøoverflata i lo. Sola har kommet frem og varmet opp overflata i bratte solvendte heng, og det er solskare av varierende tykkelse.

Det nærmer seg normalmengde med snø for årstida.

Det var kraftig mildvær i slutten av februar. Dette har dannet tykk bærende skare over dype svake lag under ca 1200 moh og lavere til fjells har de blitt helt gjennomfuktet og omdanna til smelteformer. Over 1200 moh kan svake lag dypt i snødekket fortsatt være et problem i noen heng.

Tirsdag blev det i observert et middels stort skred i fersk fokksnø i Sunndalen og mange tørre løse skred der sola tok tak i samme område. Lørdag gikk det et stort skred under Nonsfjellet i Oppdal på kantkorn.

Det er mange steder store skavler, spesielt mot øst. Drønn har blitt observert på mandag rundt Oppdal.

Fjellvær

Onsdag 17. mars 2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 18. mars 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS