Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 02.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høyt til fjells kommer det mer snø. Her bør opphold i og under bratte leområder og formasjoner som samler fersk fokksnø begrenses. Regn i lavlandet.

Skredfarevurdering

Skredfaren avtar litt pga. minkende nedbør og litt roligere vind. Skredfaren er størst høyt til fjells.

Ferske nysnø- og fokksnøflak vil i hovedsak finnes i fjellområdene over 1200 moh, spesielt midt i Trollheimen og i Sunndalsfjella, i terreng som ligger i le for vestlig vind. Over dette høydenivået kan det dessuten finnes svake kantkornlag i snøen. Selv om stabiliseringen går raskt ved milde temperaturer, er det fortsatt mulig å å løse ut middels store skred.

I lavere fjellområder som allerede har vært utsatt for mildvær, kommer nedbøren som regn. Våte løssnøskred kan forekomme enkelte steder selv om faren avtar med tiden.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 1. mars 2021

Snøoverflaten varierer etter himmelretning og høyde. Under ca. 1100 moh er snøen våt, og i lavlandet er det i økende grad helt bart.

I høyfjellet finnes vindpåvirket nysnø. Vinden har også eksponert gammel skare og fokksnø. Rygger og topper er i hovedsak avblåste. I hele regionen er det nå mindre snø enn normalt for årstiden.

En lang kuldeperiode som varte fram til midten av februar har dannet vedvarende svake lag av kantkornet snø. Mildværet som kom etter dette, har i stor grad smelteomdannet og nøytralisert disse lagene. Høyt til fjells, over ca. 1200 moh kan de likevel fortsatt være virksomme.

Det ble mandag rapportert om tre middels store flakskred på østsiden av Storhornet (1550 moh). Disse kan ha gått naturlig under mildværet i helga.

Søndag morgen var temperaturen på Storhornet (1550 moh) i Oppdal -4 °C. På Reinsfjellet (990 moh) i Gjemnes blåste det 12 m/s fra vest.

Fjellvær

Mandag 1. mars 2021

20 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i nord.

Tirsdag 2. mars 2021

8-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS