Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen fredag 19.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred i leheng. Vær svært varsom der vinden har flyttet snøen og dannet flak. Fokksnø har lagt seg over et vedvarende svakt lag av kantkornet snø. Fjernutløsning er sannsynlig. Vedvarende svake lag stabiliseres sakte så det er all grunn til å være forsiktig. Det oppfordres til svært konservative veivalg.

Temperaturstigning vil svekke snødekket og kan gi naturlig utløste flakskred i fjellet og våte skred i lavereliggende områder som har nok snø. Særlig hvis solen ligger på.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. februar 2021

Kraftig vind fra sørøst har blåst vekk snøen fra rygger, skar og topper og dannet ustabile fokksnøflak i leheng mot vest. Fokksnøflakene varierer i størrelse og hardhet avhengig av hvordan vinden har tatt.

Kuldeperioden i begynnelsen av februar har ført til flere vedvarende svake lag av kantkornet snø i snødekket.

Det er i øyeblikket lettest å løse ut skred der det ligger kantkornet snø rett under fokksnøen.

Det finnes også kantkornlag dypere i snødekket som kan påvirkes ved stor tilleggsbelastning.

Observatør meldte onsdag om svært ustabile forhold ved Skarvatnet i Oppdal, det var svært lett å løse ut skred i fokksnøen mange steder.
Det ble tirsdag rapportert om et middels stort skiløperutløst skred i Stølbekken over Vognillan.

Sol og mildvær etter helga har påvirket snøoverflaten og skapt skarelag/fuktig snø i lavereliggende områder og i bratte solhellinger.
Snødekket er generelt tynt for årstiden.

Fjellvær

Torsdag 18. februar 2021

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 19. februar 2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Sørøst stedvis stiv kuling natt til fredag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS