Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen fredag 15.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og nedbør i starten av uken har gitt store fokksnøflak som fremdeles er lette å løse ut. Forholdene er krevende med vedvarende svake lag i snødekket. Fjernutløsning er mulig. Unngå utløsningsområder og utløpsområder for skred.

Skredproblemet finnes der det ligger bunden snø over nedføyket kantkorn eller nysnø. Vær oppmerksom på svakt lag av løssnø under hardere snø. Varierende vind har gitt flakdannelse i flere himmelretninger men sør- og sørøstvendte heng er mest utsatt.

Ytre deler av regionen har fått mest snø og har størst skredfare.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. januar 2021

Det har kommet mye snø siste uken. I skogen er det myk snø og godt skiføre. Over tregrensen varierer det mellom myke og harde flak, skare og myk snø i skjermede formasjoner. Det har vært stor snøtransport og i leområder mot sør og sørøst ligger det stedvis mye innblåst snø. Rygger og utsatte formasjoner er delvis avblåst. Før siste periode med snøfall var snødekket tynt og snøoverflaten var stedvis dekt med rim og kantkorn.

Klarvær og stor utstråling fra snødekket etter nyttår gav kantkorn og rim i overflaten stort sett overalt. Det ligger nå nedføyket kantkorn i store deler av regionen, ofte over skarelag. Rimet er delvis ødelagt av vind og utbredelsen er usikker. Det er observert drønn fra kantkornlag mange steder i regionen.

Fjellvær

Torsdag 14. januar 2021

Oppholdsvær. -16 °C til -7 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 15. januar 2021

Oppholdsvær. -21 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS