Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen lørdag 21.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren varierer i løpet av døgnet. Vær varsom i leområder med myke flak. Solinnstråling gir fare for naturlig utløste løssnøskred i nysnøen.

Skredfarevurdering

Klarvær gir variasjoner i skredfaren gjennom døgnet og nattefrost stabiliserer snødekket. Det vil fortsatt være mulig å løse ut skred i den siste vindtransporterte snøen fra fredag for en skiløper. Eldre fokksnøflak fra tidligere krever større tilleggsbelastning for å bli påvirka. Sola vil varme opp overflata på dagtid. Små naturlig utløste skred er sannsynlig og noen kan bli middels store, særlig i bratt terreng der snøen er ubunden.

Det kan òg finnes vedvarende svake lag i høyfjellet, utbredelse er uoversiktlig, men trolig ikke veldig utbredt.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 20. mars 2020

Nysnø over 200 moh preger snøoverflata, men noe vind de siste dagene har gitt ujevn nysnøfordeling over skoggrensa. Det er også store forskjeller på de kystnære områdene i regionen og Oppdal med tørrere klima. Under nysnøen har flere mildværsperioder gitt vått snødekke opp til ca 800 moh og under tregrensa er det stedvis tynt snødekke. I høyfjellet er det generelt mer snø enn normal og snøfordelingen er preget av mye vind fra SV gjennom hele vinteren.

Torsdag viser observasjoner fra skoggrensa på Oppdal at døgnvariasjoner i temperatur gir ugunstige egenskaper rundt skarelag. Det er tidligere rapportert om oppbyggende omvandling av kantkorn, både i Innerdalen og Jordalsgrenda i Sunndal.

På Oppdal har sannsynligvis et skavlbrudd utløst snøskred ved Storhornet fredag morgen.

Ved Åbittind i Sunndal rapporteres det fredag om mye ny snø fra de siste dagene, ca 60 cm. Nynsøen virker å stabilisere seg raskt.

Fjellvær

Fredag 20. mars 2020

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til bris fra nordvest om formiddagen. -14 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 21. mars 2020

Oppholdsvær. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Klarvær. Noe vindøkning fra sør utover kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS