Snøskredvarsel for Trollheimen mandag 18.03.2019

2
Moderat
Publisert:

Lokalt ustabile forhold i høyden. Nysnøflak over skoggrensa kan være ustabile. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Situasjonen fra lørdag vil vedvare. Litt påfyll av nysnø kan føre til noen få ferske fokksnøflak i leområder, særlig mot S. Vær obs på at det finnes et svakt lag av kantkornet snø så må tas hensyn til ved vegvalg. Sannsynligvis skal det en del til for å påvirke dette laget, men særlig der snødekket er tynt kan en enkelt skiløper være uheldig å løse ut skred. Det er før snøfallet observert rim og kantkornet snø på overflaten en del steder, enkelte steder kan nysnøen ha lagt seg over dette og gi ustabile lommer hvor en skiløper lett kan løse ut skred. Dersom sola titter fram vil det kunne føre til noen løssnøskred i bratt sydvendt terreng.
Det har vært varierende snøoverflate de siste dagene, både hard skare, fokksnø av varierende hardhet og fin løs snø i skjermede formasjoner. Snøen har vært fuktig opp til ca 5-600 moh. Sola har tatt godt i bratte fjellsider mot S og SV, i slike områder har det dannet seg et nytt skarelag.
Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn mot gammelt smelteomvandlet snødekke, andre steder litt høyere i snødekket. Man kan finne kantkornlag i alle himmelretninger der det ligger fokksnø over. Observasjoner tyder på at det varierer hvor lett det er å påvirke kantkornlaget, de fleste steder skal det mye til for å påvirke det, men det kommer også enkelte observasjoner av drønn. Sjansen for å påvirke det virker størst på ryggformasjoner hvor snødekket er tynt.
Det ble fredag og lørdag observert overflaterim flere steder i regionen. Søndag er det overskyet, litt snø og kuling fra SØ. Regn under ca 2-300 moh.
6 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen.
-13 °C til -7 °C på 1400 moh.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
5 - 8 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra nord.
-11 °C til -6 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 100 moh.
Delvis skyet.
Mest vind utsatte steder først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Trollheimen / D1505(45142) Indre Nordmøre 2015-2023

Snø

18.03.2019 kl. 16:31

22 moh

drift@svv (**)

Vær

Snø 1 °C Sunndalsøra (0moh) kl 16:31 Snøfokk siste 12 timer.

Skredfarevurdering

2 Moderat Moderat skredfare (vurdert fra veg). Tatt fra varsom.no. Økende skredfare neste døgn: Skal snø utover dagen. I morgen blir det mildere temperatur og sol. .

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Stort snøfall

ObsID: 186931

Trollheimen / Oppdal

Snø

18.03.2019 kl. 12:44

1292 moh

torolav@obskorps (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredaktivitet

18. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Lite sikt

Snødekke

70 cm totalt Kraftig snøfokk 25 cm nysnø Vindpakket myk Tørr Alt over skog er vindpåvirka. Fortsatt mjukt, men vil ganske raskt bli hardare med gunstige temperatur

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 800 moh Sjå profil. Drønn i dette laget, men det er tjukt og overliggande blyanthard fokksnø held godt att. Vanskelig å si, men den store pålagringa kan løyse ut dette og da kan flaka få stort omfang

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV over 800 moh Over og i skoggrense

Vær

Snø -3 °C 12 m/s fra NV ↘ 80% skyer Føyker bra over skoggrensa

Skredfarevurdering

3 Betydelig Snø og hard vind, frå NA igår og NV i natt og idag. Det har lagt seg opp stort i le, og no under snøfallet er det ustabilt. Det drønner både i fokksnø og kantkornlag. Det er gunstig temperatur i snø og luft, men store mengder treng tid. Usikker kor mykje av kantkornet som blir påvirka, men skred kan bli ganske stort dersom overliggande fokksnø gir seg. Rask stabilisering i gunstig temperatyr, men store mngder treng tid Varslet faregrad er for lav Har nok komme meir snø her enn meldt, så faregrad er for lågt. Fraegrad vil raskt gå ned, truleg ila kvelden dersom det løyer

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Ca 30 cm nysnø i skjerma områder i skog. Dette ligg som store fokksnødyner i le

Drønn i snøen Drønn i fersk fokksnø

Snøprofil

4 lagdelinger observert

ObsID: 186889

Trollheimen / SUNNDAL

Snø

17.03.2019 kl. 14:04

506 moh

sindrejh (Ukjent)

Ulykke/hendelse

Snø Påvirket ingenting

Skredhendelse

17. mar 14:00 (+01:00) Tørt flakskred 1 - Små Personutløst N-vendt Nedføyket svakt lag med nysnø 25 cm høy og 20 m bred bruddkant I skogen Utløste en liten skavel i skogen.

Vær

Snø 7 m/s fra Ø ← 100% skyer

Skredfarevurdering

3 Betydelig En del snø og vind så akkurat nå økende skredfare. Lokalt ville nok jeg vurdert grad 3 i dag og i morgen.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Lagres på godt nå.

ObsID: 186757

Trollheimen / Okla

Snø

16.03.2019 kl. 11:58

1061 moh

Morten N (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kommentar:  Rimkrystaller på overflaten.

Faretegn

Rimkrystaller Observerte store områder med rimkrystaller på overflaten på vei opp til Okla.

ObsID: 186613

Trollheimen / Oppdal

Snø

16.03.2019 kl. 11:26

946 moh

obr (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  obr Kommentar:  Storebekkhøa

Snødekke

Vekslende lett papp og 15cm pudder i skogen

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 186517
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.