Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 11.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vis aktsemd i terreng der vinden har lagt igjen nysnøflak. Stadvis kan rim eller kantkorn ligge under nysnøflaka.

Skredfarevurdering

Det er framleis krevjande skredtilhøve på fjellet. Skredproblema finns der nysnøen som har kome dei siste 3 dagane er påverka av vind slik at det er danna mjuke flak. Snøen er lett og det skal lite vindauke til for å danne ustabile flak og det vil vere lett for ein skiløpar å løyse ut skred her. Før nysnøen kom var det vêrtilhøve for utvikling av ustabile rim og kantkornlag på eller i nærleiken av overflata. Desse laga ligg no nedsnødd i nokre heng og her vil der vere lett å løyse ut skred. Ver merksam på drønn og skytande sprekker. Der sola kjem fram vil laussnøskred kunne løysas ut naturleg og bli str. 2 (middels store). Skredfarene er venta uendra måndag,

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. mars 2019

Nysnø til havnivå fredag har lagt seg på eit varierande snødekke som var solpåverka i heng mot S og i ulik grad av vindpåverking elles på fjellet. Siste vekes snø har stort sett gode bindingar til det gamle snødekket som vart kraftig påverka av mildvêr til fjelltopphøgde i slutten av februar. Det finns framleis lagdeling høgt til fjells, men skaren som no ligg under nysnøen er berande opp til omlag 1200 moh.

Overflaterim kan ha snødd ned fredag og i nokre heng er rimen bevart og gjer nysnøfka over ustabile. Det vart danna solskare i heng mot S tidlegare i veka. Rundt dette skarelaget kan det ligge ustabile lag av kantkorn.

Eit middels stort flakskred vart personutløyst i Øksendalen fredag, men ingen tatt.

Fredag - laurdag kom det ca 20-30 cm snø, mest i Sunndalen og vestover. Etter finvêr laurdag har det kome ytterlegare 10-15 cm søndag. Det har vore lite vind og difor ligg det mykje ubunden snø sjølv i høgfjellet.

Fjellvær

Søndag 10. mars 2019

3-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -15 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. mars 2019

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -17 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS