Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 12.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vinddreiing til stiv kuling frå SV, saman med nedbør og temperaturauke om kvelden gir endring i situasjonen. Vedvarande svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Nedbøren avtar litt, men ny vindauke og dreiing til SV stiv kuling gjer at skredfaren er venta å halde seg på om lag same nivå. Temperaturauke på kvelden kan fukte snøen opp til ca. 600 moh, dette kan gje fare for våte laussnøskred i låglandet. Det er framleis vedvarande svake lag i snødekket som kompliserer situasjonen.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. februar 2019

Etter langvarig kaldt og pent vêr i januar, har det vore meir vekslande mellom kaldt og mildt i februar. I helga og starten av veka kom det nytt påfyll av nysnø som måndag var tørr - og under tregrensa ubunden. På vindutsette stader som losider, fjelltoppar og -ryggar, er snøen hard eller heilt avblåst. Eldre fokksnøflak er i hovudsak harde og berande. Det var laurdag plussgrader opp til ca. 800 moh før temperaturen sank igjen søndag.

I kalde periodar i januar var det kantkornutvikling i snødekket. Det er òg tidlegare observert nedføyka overflaterim som ein må vere merksam på spesielt i vindskjerma område og kring skoggrensa.

Måndag morgon blas det 16 m/s frå NV på Reinsfjellet (994 moh) i Gjemnes. Det var snøbyger i det meste av regionen og litt kaldare enn i helga. Observatør ved Nerskogen i Oppdal melder måndag om oppsprekking i snøen og svake lag høgt i snødekket.

Fjellvær

Mandag 11. februar 2019

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -12 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til nordvest stiv kuling.

Tirsdag 12. februar 2019

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS