Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen onsdag 30.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen få steder kan fokksnøen ha lagt seg over et svakt lag av overflaterim.

Skredfarevurdering

En liten vindøkning og vinddreining vil gjøre at noe fersk fokksnø vil legge seg mot N, ellers vil situasjonen endre seg lite fra tirsdag. Det vil fortsatt være lett å løse ut skred i fokksnø enkelte steder, vær også obs på at fokksnøen stedvis kan ha lagt seg over et vedvarende svakt lag av nedføyket overflaterim. Trolig er det lettest å trigge skred i områder med myk fokksnø, feks rundt skoggrensa, men skredproblemet kan finnes også høyere til fjells.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 29. januar 2019

Den siste tiden har det vært kaldt og tørt med vind av varierende styrke fra SØ-SV. Det har ført til fokksnødannelse særlig mot N og V. Det meste av vindoverflata er vindpåvirka, men det er fortsatt mulig å finne mjuk snø i skogen og i sørvendte heng. Det varierer i hvor mye vinden har tatt. Det er snø helt til havnivå. Snøen er ujevnt fordelt i terrenget, det ligger mye snø mot S og Ø, mens rygger og vindutsatte formasjoner har mindre snø.

Det ble mandag observert nedføyket overflaterim nært Oppdal som kan løses ut av en skiløper, særlig i skoggrensa der snøen over rimet er myk.
Kuldeperioden har også ført til dannelse av kantkornet snø i snødekket. De fleste steder ligger dette under bærende skare og mot bakken og er vanskelig å påvirke men utviklingen må følges med på.
Det er også observert en del overflaterim og kantkorn i snøoverflaten, dette kan skape et nytt farlig svakt lag ved endret vind og/eller nedbør.

Tirsdag formiddag er det kaldt og rolig oppholdsvær i området, noen små snøbyger ytterst på kysten. Observasjoner fra Hemnekjølen tirsdag viser utvikling av kantkorn under fokksnø ganske høyt oppe i snødekket, temperaturene i området tyder på at kantkorn høyt i snødekket vil kunne utvikle seg videre.

Fjellvær

Tirsdag 29. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -15 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 30. januar 2019

Oppholdsvær. Liten kuling fra sør, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS