Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen onsdag 04.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finst svake lag i snødekket som kan bli trigga av td. ein skiløpar eller snøskuter, særleg der snødekket er tynt. Fjernutløsning av skred er mogleg.

Skredfarevurdering

Det finst vedvarande svake lag i snødekket. Samanlikna med påska, er fareteikna no færre, og skredaktiviteten har avtatt. Konsekvensane av ferdsel i skredterreng kan likevel bli alvorlege, fordi flakskred som blir løyst ut over svake kantkornlag kan spreie seg langt ut til sidene. Det er lettast å løyse ut slike flakskred der flaka er tynne og mjuke, slik som td. i bratte soloppvarma fjellsider.

Soloppvarming kan også føre til skavlbrekk og enkelte våte laussnøskred.



Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 3. april 2018

Skaren som har prega snøoverflata opp til tregrensa gjennom påska, er no mindre utprega som følgje av gradvis omdanning til meir kantkorna og laus snø etter fleire kalde dagar. Over tregrensa finn ein skare i bratte solvendte heng når soltina snø frys til att på kvelds- og nattestid. Skiføret er vekslande. Det er ingen nysnø av betydning i Trollheimen.

Nede i snødekket finst det svake lag av kantkorn som gjorde seg utslag i fleire skred tidleg i påska. Det er no ikkje lenger like lett å kjenne att dette skredproblemet i felt, ettersom overliggande snø har mindre spenningar og bindingane mot over- og undreliggande lag verkar sterkare. Det er likefullt mogleg for ein enkelt skiløpar å påverke dette laget. Det vart søndag og måndag gjort observasjonar av overflaterim både i Sunndal og Oppdal.

I påska har det gått enkelte naturleg utløyste skred både i solvendt terreng (Surnadal) og i nordvendt terreng (Vinnufjell i Sunndal). Søndag vart det observert eit ferskt glideskred ved Rundbotnen ved Dyrstolan (929 moh) nordaust i Surnadal.

Fjellvær

Tirsdag 3. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskying utover dagen. Nedbør i sør.

Onsdag 4. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sørvest om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS