Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 06.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Soloppvarming av snøoverflata gir fare for våte løssnø- og flakskred. Vær oppmerksom på skavlbrudd. Det kan finnes ​vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Mange solsider har trolig rast ut de siste dagene, men våte skred på grunn av solinnstråling kan fortsatt utløses av skiløper eller løsne av seg selv i enkelte sider. Våte flakskred kan også forekomme. Vær også oppmerksom på skavelbrudd. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet. Mest utsatte himmelretninger følger sola gjennom døgnet.

Der snødekket er tørt, kan det finnes et nyutviklet kantkornlag under snøen som kom forrige uke. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er usikkert, men tilstedeværelse av kantkorn i nysnøen, eller rundt skare, vil gjøre at stabiliseringsprosessen tar lengre tid og at skredproblemet vedvarer. En forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 5. mai 2021

Forrige uke var preget av snøbyger som har gitt lokale variasjoner i nedbør. I helga kom det opp til 20 cm på Senja og det ble observert mye løs ubundet snø i terrenget. I ettertid har solinnstråling påvirket snødekket og fuktet øverste lag i bratt soleksponert terreng. På utsatte steder er snødekket vindpåvirket og stedvis avblåst ned til hard skare.

Fredag ble det observert et nytt lag med begynnende kantkorn i overgangen mellom gammel skare og nyere snø ved Setermoen, i naboregion Indre Troms. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av dette i Sør Troms, men det kan ikke utelukkes at et tilvarende lag kan finnes i høyden også i Sør-Troms.

I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Siden søndag er det observert mye skredaktivitet i solvendte sider. Både flakskred og løssnøskred er observert.

Fjellvær

Onsdag 5. mai 2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -10 °C til 0 °C på 700 moh. Klarvær. Av og til frisk bris utsatte steder.

Torsdag 6. mai 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -10 °C til -1 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS