Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 09.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt og soleksponert terreng midt på dagen og i bratte leområder med fokksnø i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Soloppvarming kan gi fare for løssnøskred. Mest utsatt er heng som har ligget i le for vinden med mye løs, ubunden snø. Her kan det gå middels store skred. Utsatte skredbaner med mye, løs snø kan også gi store skred.

Fokksnø fra de siste dagene vil fortsette å stabilisere seg med roligere vær, og det er færre steder en skiløper kan løse ut skred fra. I områdene som fikk mest nysnø kan skred fortsatt bli store.

Skredproblemer

Nysnø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 8. april 2021

Snøoverflaten preges av myk eller hard fokksnø etter som vinden har tatt. I skjermet terreng kan det ligge mye løs snø. Det gamle snødekket er tynt opp til ca 400 moh og består av grovkornet snø. Over 400 moh er det greit med snø. Det har stedvis kommet mye snø de siste dagene, mange steder er den fraktet inn i leheng med vind fra V-N.

Det har gått flere naturlig utløste skred de siste dagene. På Senja har et skred gått på vei, sannsynligvis fra leheng i Litjemoa med ukjent løsnehøyde. Det har også gått store til svært store skred fra Løksetind med ukjent løsnehøyde og ved Middagsfjellet i Gratangen.

De siste dagene har det lokalt kommet 20-25 cm nysnø i døgnet med periodevis kraftig vind. Det er store lokale forskjeller i nysnømengde.
Fra Gratangen ble det onsdag meldt om 30 cm ny snø siste døgn.

Fjellvær

Torsdag 8. april 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 9. april 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -13 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS