Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 29.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng som har samlet fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Det kan finnes ustabile fokksnøflak i enkelte heng, spesielt rundt de høyeste toppene. Det er generelt gunstige temperaturer for gradvis stabilisering av fokksnøproblem. Vær likevel obs der vinden har vært tilstrekkelig kraftig til å danne nye fokksnøflak. Disse kan være lett å løse ut i enkelte heng. Høyt til fjells hvor temperaturen er noe kaldere vil det ta litt lengre tid for stabilisering av fokksnøflak.

Om sola titter fram, kan man forvente våte skred i bratt solvendt terreng. Solutløste skred ventes å være små, men i lune formasjoner hvor sola tar godt, kan skred bli større.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 28. mars 2021

Snødekket bærer preg av mildvær og kraftig vind i forrige uke. Opptil ca. 400moh er snødekket smelteomvandlet og isotermt. Fra ca. 400 opp til 800 moh ligger det et lag med vindtransportert snø oppå tynn mildværsskare og fuktig snø. Ovenfor denne høyden har kraftig vind ført til stor snøtransport inn i leområder og det kan stedvis ligge tykke fokksnøflak av varierende hardhet.

Tidligere observerte vedvarende svake lag antas å være nøytralisert av mildvær opp til omtrent 800 moh i ytre deler av regionen. I indre strøk over ca 700 moh finnes det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket under tykk bærende skare.

Søndag er det observert stort snøskred på Senja, men tidspunktet for skredet er usikkert. Fredag er det rapportert inn et par naturlig utløst middels store skred fra Gratangen, Senja og Andørja. Det virker som disse har blitt utløst i område med stor pålagring av fokksnø. På torsdag var det observert naturlig utløst flakskred på østvendt fjellside på Grytøya, antageligvis ble skred utløst under uvær på onsdag.

Fjellvær

Søndag 28. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -5 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 29. mars 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om formiddagen. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS