Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 17.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Det kan være lett å løse ut store skred. Fjernutløsning fra slakere terreng er også mulig.

Skredfarevurdering

Været har roet seg, men mange steder ligger den ferske fokksnøen på svake lag av kantkorn. Dette fører til at det kan være lett å løse ut store skred, og fjernutløsning er mulig.

Områder som har fått mye snø og vind den siste uken er mest utsatt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. februar 2021

Det har kommet mye snø i regionen den siste tiden og der vinden har fått tak er det dannet myke flak. I beskyttet terreng og i skogen ligger det fremdeles store mengder løs snø.

Snødekket er komplekst med flere overlappende svake lag. Under kuldeperiodene i januar dannet det seg et kantkornlag høyt i snødekket. Dette laget kan være tykt og består av godt utviklete kantkorn. Laget med kantkorn ligger noen steder over fokksnø, og andre steder rett over skarelaget som ble dannet i slutten av desember. Under dette skarelaget ligger det det også et potent og velutviklet lag av kantkorn og begerkrystaller.

Under skoggrensen finnes et utbredt, tykt lag med begerkrystaller.

Tirsdag ble det observert et stort skred ved Keipen i sørvestvendt terreng som gikk på kantkorn på skare, og flere middels store skred i sørøstvendt terreng på Skavneskollen. På søndag ble det observert store drønn både i og over skogen utafor Harstad. Det er observert store og hissige drønn i skogen på Senja lørdag. Det drønner i kantkorn over skare.

Fjellvær

Tirsdag 16. februar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -5 °C på 700 moh. Klarvær.

Onsdag 17. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS