Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms tirsdag 16.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Det kan være lett å løse ut store skred. Fjernutløsning fra slakere terreng er også mulig.

Skredfarevurdering

Været har roet seg, men mange steder ligger den ferske fokksnøen på svake lag av rim og kantkorn. Dette fører til at det kan være lett å løse ut store skred, og fjernutløsning er mulig.

Områder som har fått mye snø og vind den siste uken er mest utsatt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. februar 2021

Det har kommet mye snø i regionen den siste tiden og der vinden har fått tak er det dannet myke flak. I beskyttet terreng og i skogen ligger det fremdeles store mengder løs snø.

Det finnes flere svake lag av kantkorn i snødekket, både under fersk fokksnø fra de siste 2 ukene og rundt skarelag lenger nede i snødekket. Disse lagene kollapser og gir fra seg drønnelyder ved belastning, og observasjoner viser at det er vel så utbredt (om ikke mer) i skoggrensen som høyere til fjells der flakene over kanskje er hardere.

På søndag ble det observert drønn både i og over skogen utafor Harstad. Det er observert store og hissige drønn i skogen på Senja lørdag. Det drønner i kantkorn over skare.

Det har kommet 10-50cm nysnø de siste tre døgn, mest i nord og vest men lokalt rundt Gratangsfjellet meldes det også om store mengder nysnø.

Fjellvær

Mandag 15. februar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 16. februar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -5 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS