Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 29.02.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder der det legger seg opp ferske nysnøflak.

Skredfarevurdering

Bygevær med vind og snø fra nordvest vil legge opp ferske nysnøflak i lehellinger. Det er usikre nedbørprognoser, og mengden nysnø og vind vil ha mye å si for utbredelsen av skredproblemet.

Husk at det enkelte steder har kommet mye snø denne uka, og at eldre fokksnø i nordvendte hellinger kanskje ikke har stabilisert seg helt enda.

Vær obs på at det også finnes et nedsnødd lag av kantkorn høyt i snødekket. Det er usikkert hvor stor utbredelse problemet har. Hvis drønn og oppsprekking observeres er dette et tegn på at det svake laget har blitt et aktivt skredproblem.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 28. februar 2020

I høyden er snødekket preget av fokksnø av varierende hardhet, men i mer skjermede steder og i skogen er det mye løs snø.
Vindutsatte formasjoner er avblåst til gammel mildværskare eller bakken.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Det er observert kantkorn høyt i snødekket, men utbredelsen av problemet er usikker, og det regnes ikke for å være et aktivt problem for øyeblikket.

Det er også observert et lag med kantkorn under mildværsskare dypere ned i snødekket.

Torsdag meldes det om kraftig snøfokk. Det har kommet mye nysnø siden forrige helg, men det varierer stort innad i regionen hvor mye snø som har lagt seg.

Fjellvær

Fredag 28. februar 2020

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 29. februar 2020

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet. .

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS