Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 02.01.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Regnvær gjev fare for våte naturleg utløyste skred i låglandet. På dei høgaste toppane forventast det ustabil fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Temperaturauke og nedbør i form av regn i låglandet vil føre til at det kan gå naturleg utløyste skred der det ligg snø frå før. Mest utsatt er det høgdenivået som fekk snø onsdag for så å få regn på snødekket torsdag. På dei aller høgaste toppane vil det kunne danne seg store fokksnøflak i leområder, men stort sett er det forventa at det regnar til topps. Skredfaren er høgast i indre delar av regionen der det er høgast fjell og det kjem mest snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 1. januar 2020

Tysdag har det kome noko nysnø heilt ned til havnivå. Det forventast at denne vert våt og smelteomvandla av regnvêret onsdag. Det underliggande snødekket er gjennomfukta opp til omlag 500 moh. I dei aller høgaste fjellområda kan ein finne fokksnøansamlingar. Det lite snø igjen under 300 moh.

Fjellvær

Onsdag 1. januar 2020

18 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -7 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Litt stigende temperatur utover dagen i sør. Høyest temperatur i sør.

Torsdag 2. januar 2020

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet. Skiftende vindretninger først på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS