Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 14.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Noko nedbør og vind gjer at fokksnøflak framleis vil bygge seg opp i leområder mot aust over mildvêrsgrensa. Desse vil truleg stabilisere seg relativt fort sidan det er gunstige temperaturar for å danne bindingar i snødekket. Under mildværsgrensa vil det framleis kunne gå våte laussnø- og flakskred. Djupt i snødekket finnast det vedvarande svake lag. Det er vanskeleg å påverke desse ved ferdsel dei fleste stadar, men skred kan gå naturleg som følgje av auka temperaturar og auka vekt av nedbør, vindtransportert snø, andre skred og skavlbrot. Om desse blir påverka kan skred bli svært store.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. april 2019

Etter pent og rolig vær i starten av veka har det vore bygevêr, stadvis sterk vind og mildare dei siste dagane. Over mildværsgrensa, som er meldt opptil ca. 600 moh laurdag kveld, har det danna seg fokksnøflak av varierande hardheit, særleg i austvendte fjellsider. Mykje av snøen er berre lett bunden. Under mildværsgrensa er det fuktig og våt snø.

Djupt i snødekket finnast det eit vedvarande svakt lag av kantkorn i samband med skare, danna etter mildvêr 23. februar. Laget har stor utbreiing, men sidan det ligg djupt og under hard snø, skal det mykje til for å påverke dette ved ferdsel i terrenget.

Både torsdag og fredag har personar løyst ut små og middels store flakskred i den ferske vindpåverka snøen. Laurdag gjekk det eit lite vått naturleg utløyst skred på veg ved Ersfjorden på Senja.

Fjellvær

Lørdag 13. april 2019

3-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest. -5 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Perioder med vest liten kuling i høyfjellet.

Søndag 14. april 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS