Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 12.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Vær også obs på nedføyket rim under fersk fokksnø og skavler

Skredfarevurdering

Litt nysnø med vind fra SV fører til at det legger seg opp små ustabile flak av fokksnø i leområder. Noen steder legger fokksnøflakene seg på et vedvarende svakt lag av rim eller kantkorn. Det kan være lett å løse ut skred på fokksnøflak over disse svake lagene, med problemet ventes ikke være utbredt.
Høyere temperaturer og varme gir vann i snøen under skogrensa. Dette svekker bindingene og kan gi naturlige skred. Faren for skavlbrudd øker også når det blir varmere,
Lengre ned i snødekke er det vedvarende svake lag, rett over den gamle smelteomdanna snøen fra februar. Det er vanskelig å påvirke, men skredene kan bli store hvis det løsner. Skavler som faller ned kan lett løse ut skred på dette laget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. april 2019

Det er ligger 10-15 cm tørr løssnø mange steder i fjellet, ellers finnes det fokksnø av ulik hardhet i fjellet.
Sol i sørvendte sider og mildvær forrige uke opp til ca 500 moh har gitt skare, som ligger i overflaten eller er nedføyket/nedsnødd enkelte steder.

Det er et vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snøen i overgangen mellom gammel smelteomdanna snø fra mildværet 23. februar og nyere snø over.
Mange steder er det overliggende laget tykt og vanskelig å påvirke.
Lave temperaturer har utviklet kantkorn høyt i snødekket den siste uken.

Det ble tirsdag rapportert om flere skred som antagelig løsnet i helgen i NØ-vendte heng. Det ble også rapportert om skavlbrekk.

Overflaterim er observert tirsdag.
Det er mye snø for årstiden i regionen.

Fjellvær

Torsdag 11. april 2019

3-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Fredag 12. april 2019

4 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS