Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 06.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Store, naturlige utløste skred kan forekomme. Vær spesielt forsiktig der solen tar tak, og der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Situasjonen er komplisert på grunn av tilstedeværelsen av vedvarende svake lag dypere i snødekket. Eventuelle skred kan bli store, og solpåvirkning gjør at skred kan gå naturlig. Faren for solpåvirkede skred er størst først på dagen før det skyer til.

Det er lettest å påvirke vedvarende svake lag rundt tregrensa og i områder der overliggende snø er tynn og myk. Det ventes at bygeværet i løpet av dagen ikke vil gi særlig økende skredfare. Gamle fokksnøflak ventes å ha stabilisert seg de fleste steder på grunnet milde temperaturer. Vær likevel oppmerksom på at solinnstråling vil svekke bindingene øverst i snødekket og kan føre til både løssnøskred i brattheng og mindre flakskred i den ferskeste fokksnøen.
Selv om faregraden nå er noe lavere enn tidligere i uka, er det god grunn til å være på vakt og gjøre gode vurderinger ved ferdsel i skredterreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. april 2019

Klarvær har gjort snødekket solpåvirket i sørvendte sider. Under skoggrensa er snøen påvirket av mildværet tirsdag/onsdag, mens over skoggrensa er snødekket vindpåvirket og fokksnøflak blir hardere jo høyere opp man kommer. I løpet av uka kom det inntil 20 cm nysnø, mest i området rundt Harstad.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget går lett til brudd og har god bruddforplantningsevne, men hvor aktivt det er avhenger av overliggende lag. Mange steder er overliggende lag tykt og mildværet har trolig ikke klart å stabilisere kantkornlaget.

Det er observert mange store, naturlige utløste skred den siste tiden. Fredag ble det meldt om et stort skred i nærheten av Harstad. Torsdag ble det meldt om flere store skred på Senja og disse har løsnet høyt til fjells. Tirsdag og onsdag ble det registrert to flakskred (str 3 og 4) på Senja. Mange av skredene som har gått de siste dagene har løsnet ved eller rett over skoggrensa.

Fjellvær

Fredag 5. april 2019

Oppholdsvær. Klarvær. Frost om natta, mye solinnstråling om dagen.

Lørdag 6. april 2019

Oppholdsvær. Delvis skyet. Frost om natta, en del sol om dagen. Mulighet for snøbyger om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS