Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 25.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fersk fokksnø i høyden. Mye vann i snøen i lavereliggende områder gir fare for våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Det blir roligere vær med mindre nedbør og vind utover mandag, dette gjør at snødekket gradvis vil stabilisere seg, særlig i lavlandet der mildværet har herjet mest. Over tregrensa er det dannet fokksnøflak i østlige heng etter gradvis synkende snøgrense på søndag, dette vil nå være hovedskredproblemet. Vær obs på at nysnøen kan skjule større fokksnøflak som ble dannet i helgen og som stedvis kan utløses av en person. Faregraden er synkende til 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (løssnøskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 24. februar 2019

Etter en mildt helg med mye regn helt til topps er snøen nå gjennomvåt. Jevnt over kom det 20-40 mm nedbør i regionen siden fredag. Det finnes skarelag i snødekket som kan føre til opphopning av vann.

Svake lag av kantkorn som lå under fokksnø og dypt i snødekket er nå antatt ødelagt på grunn av mye vann i snøen.

Det er observert flere store våte skred og sørpeskred på Senja på lørdag og søndag. Flere veier var stengt pga fare for ras.

Ved Mevatn (17 moh) stasjon på Senja var det 4 varmegrader på søndag.

Fjellvær

Søndag 24. februar 2019

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -3 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen, ca 500 moh fra sent om ettermiddagen.

Mandag 25. februar 2019

9-12 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen, etterhvert sludd/snø også i lavlandet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS