Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 16.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Nedbør som regn vil svekke snødekket under mildværsgrensen. I fjellet vil vind og nysnø legge opp fokksnøflak. Naturlig utløste skred er sannsynlig.

Skredfarevurdering

Det ventes en ny runde med skikkelig ruskevær. Lavere enn 500 - 600 moh vil det igjen ventes økt hyppighet av våte skred, særlig dersom nysnøen fra torsdagsværet fuktes opp. Naturlig utløste våte skred kan ventes.

I høyden, der nedbøren kommer som snø, vil vinden legge opp flak av fokksnø i leområder. Merk at vindretningen endres i løpet av dagen, så leområder i flere himmelretninger er utsatt. Med så sterk vind er det også mulig at en del av snøen også bare blåser på havet. Det er likevel ikke utenkelig med større naturlig utløste tørre skred i fokksnøen som på sin vei nedover fjellet vil bli våtere og ender som våte skred.

Det ventes mest nedbør sør i regionen. Skredfaren vil derfor være høyest her.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 15. februar 2019

Torsdag kom det mye nedbør i regionen. Over 400 moh kom nedbøren som snø, i lavlandet dominerte plaskregnet og snøen i lavlandet er våt og uten nevneverdig lagdeling. I høyden har kraftig vind torsdag og tidligere i uken lagt opp massive flak av fokksnø i østvendte leformasjoner.

Trolig må en nå høyt til fjells for å finne intakte lag av kantkorn.

Torsdag gikk det mange middels store og store naturlig utløste skred i regionen som følge av ruskeværet. Fredag er flere veier i regionen fremdeles stengt på grunn av skred og fare for skred.

Fjellvær

Fredag 15. februar 2019

10-14 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -4 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Minkende vind utover formiddagen. Dreiende mot kvelden.

Lørdag 16. februar 2019

18 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Forbigående mindre vind midt på dagen med skiftende retning. Mest i sør.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS